Confinament comarcal amb excepcions i restaurants sense sopars fins a l'11 de gener
Terrassa d'un bar, a Barcelona, el mes de novembre (ACN/Carola López)

Confinament comarcal amb excepcions i restaurants sense sopars fins a l'11 de gener

El govern anuncia noves restriccions sobretot de la mobilitat i a bars i restaurants, que revisarà el 28 de desembre

RedaccióActualitzat

"La situació no és bona, és preocupant, i ens obliga a fer passos enrere."


Així ho ha admès Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de president, a la roda de premsa d'aquest matí per anunciar noves restriccions contra la Covid-19, en què ha comparegut amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó.

Aragonès ha dit que l'adopció de noves restriccions es fa "per salvar vides i sortir junts de la pandèmia al més aviat possible."

"El govern ha decidit actuar perquè cal frenar la Covid com sigui, costi el que costi."

Ha avançat que les noves restriccions no suposen retornar al tram zero i que es tracta, sobretot, de modificació d'horaris i de limitació de la mobilitat.

I hi ha afegit: "Confiem que no calgui adoptar mesures extremes."

 

Pere Aragonès, vicepresident del govern amb funcions de president (ACN/Presidència/Ruben Moreno)


També ha avançat que les mesures anunciades aquest divendres estaran en vigor des del dilluns 21 de desembre i fins al dilluns 11 de gener.

El detall de les noves restriccions l'ha donat Budó, que ha explicat que el govern en farà una revisió el 28 de desembre, una setmana després que hagin entrat en vigor, i que aniran acompanyades d'un pla dels Mossos d'Esquadra i les policies locals de Catalunya per assegurar-ne el compliment, sobretot en l'àmbit de la restauració.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha puntualitzat a la tarda que en la reunió per decidir les noves mesures la seva conselleria va aconsellar mesures més de restricció més dures, però que el govern ha hagut d'arribar a un punt equilibri que tingui en compte també l'emergència social, econòmica i emocional associades a la pandèmia. 


Restriccions de reunió

Es podran reunir un màxim de sis persones, amb l'excepció del 24 de desembre, Nadal, Sant Esteve, el 31 de desembre, Cap d'Any i Reis. En aquestes dates es podran reunir fins a deu persones, de dues bombolles com a molt.


Restriccions a la mobilitat

Es limita la mobilitat a l'àmbit comarcal, amb l'excepció dels desplaçaments per visitar familiars i els desplaçaments de bombolles de convivència per anar a la segona residència o a una destinació fixa, com ara un hotel o una casa rural.

 

 


Encara sobre la mobilitat, el govern ha explicat que l'Alt Urgell i Andorra seran com una sola comarca.


Restriccions a la restauració

A partir de dilluns, bars i restaurants només podran obrir de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 a 15.30 de la tarda.

Els establiments que fan menjar per emportar-se també podran obrir de 19.00 a 22.00, i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili.

 

 


Pel que fa als espais, bars i restaurants poden obrir a l'interior, amb un 30% de l'aforament, i les terrasses. A les taules hi poden seure fins a 4 persones, ampliables a 6 si són bombolla de convivència.

L'excepció, per a la restauració, són els centres comercials, on els bars i restaurants han de tancar per evitar que es concentri vida social en aquests establiments.

La resta de comerços dels centres comercials poden continar obrint com fins ara, inclosos els gimnasos. Divendres es va anunciar que els establiments esportius situats dins de centres comercials haurien de tancar, però finalment no serà així.


Activitats esportives

També podran continuar obrint com fins ara els establiments esportius: els que són a l'aire lliure, amb un aforament màxim del 50%; i els que són interiors, amb un aforament màxim del 30% i amb cita prèvia.

El canvi és que, tret de les activitats aquàtiques, les activitats físiques que no es puguin fer portant mascareta només es podran fer a l'exterior.


Activitats culturals

Es mantenen les condicions actuals, d'un aforament del 50%, sempre que no se sobrepassin les 1.000 persones.


Centres de culte

El govern recomana un aforament del 30%, amb un màxim de 1.000 persones.


Toc de queda

Es manté el confinament nocturn entre les deu de la nit i les sis del matí, amb l'excepció de les nits de Nadal, de Cap d'Any i de Reis. La nit dels dies 24 i 31 es retarda fins a la una de la matinada, i la nit del 5 de gener, fins a les onze de la nit..


Teletreball, sempre que sigui possible

Budó també ha remarcat que es continua recomanant que es faci teletreball sempre que sigui possible. La portaveu ha tancat la seva intervenció dient: "Pensem que aquestes mesures poden ajudar" i demanant la col·laboració "de tothom".

 

Meritxell Budó, portaveu del govern (ACN/Presidència/Ruben Moreno)


En aquest mateix sentit, Aragonès, en la seva intervenció inicial, havia remarcat: "No deleguem en la ciutadania la lluita contra la Covid, prenem mesures, però apel·lem a la responsabilitat ciutadana."


Un anunci ajornat

Les mesures anunciades aquest divendres al matí s'esperava que es comuniquessin dijous, però la compareixença del govern, al final, es va anul·lar, després d'hores de reunió dels socis de govern per consensuar les mesures.

"Mesures quirúrgiques"

Fonts del govern a les quals havia tingut accés TV3 asseguraven que la proposta sobre la taula no preveia tornar a la fase prèvia al primer tram de desescalada, sinó que s'estaven analitzant i debatent "mesures quirúrgiques".

Infografia falsa

Entremig de les reunions de dijous, els comptes de Salut i del govern a Twitter van desmentir una infografia amb aparença oficial en què, entre altres coses, s'anunciava un nou tancament de bars i restaurants:

 

 

La malaltia avança

El pla de desescalada elaborat pel Procicat, previst en qiuatre trams de 15 dies cadascun, es va començar a implementar el 23 de novembre, però des d'aleshores no ha estat possible passar de tram.

La raó és que no es compleix cap de les condicions previstes per fer-ho: ni els ingressos hospitalaris estan baixant, ni tampoc la velocitat de transmissió, l'Rt, que fa uns dies que torna a estar per sobre de l'1.

En concret, aquest divendres és el quart dia consecutiu amb la velocitat de propagació per sobre de l'1, que indica que el coronavirus està en expansió. 

 

 


L'Rt comunicada aquest divendres pel Departament de Salut és d'1,41, que vol dir que cada 100 persones contagiades en contagien 141 més, de mitjana.

També continua enfilant-se el creixement potencial de la pandèmia (EPG), conegut com a risc de rebrot, que ja està en els 302 punts.

Divendres passat l'Rt era de 0,95, i el risc de rebrot, de 185 punts.

 

El govern preveu anunciar més restriccions avui, després d'ajornar l'anunci ahir
Gent passejant pel carrer de la Portaferrissa, de Barcelona, aquest desembre (Europa Press)


També continua disparada la xifra de nous contagis diaris, que en les últimes vint-i-quatre hores han estat 2.269.

La positivitat, el percentatge de positius entre totes les proves realitzades, es manté igualment a l'alça i ha passat del 4,62% al 4,74% en un dia.

D'altra banda, la pressió sobre els hospitals tampoc no cessa. Aquest divendres hi ha 56 persones més ingressades, 344 de les quals són pacients Covid crítics en UCI. 

 

 


En total hi ha 1.547 malalts de coronavirus ingressats

En les últimes vint-i-quatre hores han mort 30 persones a causa de la Covid, que ja ha causat 16.524 víctimes mortals.

 

 


Tot això, una setmana després que entressin en vigor algunes mesures de relaxament de les restriccions, com ara l'obertura dels centres comercials i les pistes d'esquí.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut