Dues dones amb mascareta a l'exterior d'un centre comercial a Barcelona
Dues dones amb mascareta a l'exterior d'un centre comercial a Barcelona

Novetats de la desescalada aquest dilluns: obren centres comercials i pistes d'esquí

Tot el país continua en el tram 1 de la desescalada, però entren en vigor algunes mesures de relaxament, com la reobertura dels centres comercials

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana el Procicat ha anunciat algunes novetats en el pla d'obertura progressiva d'activitats. Encara continuem a la fase 1 de la desescalada, que s'aplica des del dia 23 de novembre, però a partir d'aquest dilluns s'amplia una mica.

 

Centres comercials

Fins ara només podien obrir algunes botigues de centres comercials, les que donaven al carrer. A partir d'aquest dilluns, ja poden obrir tots els centres comercials, que hauran de limitar l'aforament al 30%. Això s'aplica als establiments i a les zones comunes i de pas dels recintes comercials, que hauran de tenir sistemes de control d'aforaments i fluxos.

També s'ha de garantir que els espais tancats tinguin bona ventilació, sigui natural o artificial.

Les zones infantils i àrees de descans han d'estar tancades.

Amb més locals oberts, es busca reduir la concentració de públic en espais urbans, després de les aglomeracions d'aquesta última setmana per les compres de Nadal, sobretot dilluns passat.

 

Activitats culturals

Els teatres, cinemes i altres locals que es dediquen a activitats culturals continuen amb l'aforament del 50% de la fase 1, però s'ha ampliat el límit màxim de 500 a 1.000 persones.

El canvi només afecta els locals més grans, com L'Auditori o el Liceu, que reprendrà les funcions de l'òpera "La traviata".

Han de reforçar la ventilació i els titulars de les activitats hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Cultura i a l'ajuntament del municipi corresponent, amb la informació dels sistemes de ventilació i qualitat de l'aire i dels controls d'accessos i mobilitat.

Cal recordar que tots els assistents han d'estar asseguts i s'ha de fer una assignació de seients i un registre prèviament.

 

Activitats religioses

Les restriccions també es flexibilitzen en l'àmbit religiós. En general, als casaments, funerals i altres cerimònies es manté el límit del 30% d'aforament i amb un màxim de 500 persones.

Ara bé, es podrà arribar fins a les 1.000 persones si els actes religiosos i cerimònies civils es desenvolupen de forma estàtica, a l'aire lliure o en espais tancats que compleixin les condicions de ventilació i qualitat de l'aire reforçades i garanteixin mesures de control d'aglomeracions, com en el cas de les activitats culturals.

Els titulars d'aquestes activitats també hauran de presentar una declaració responsable al Departament de Justícia, que és el competent en matèria d'afers religiosos, i a l'ajuntament del municipi on s'ubiqui l'espai de l'activitat.

 

Pistes d'esquí

A partir d'aquest dilluns, es pot anar a esquiar. Totes les estacions catalanes, públiques i privades, han acordat obrir. La majoria són de la Generalitat (Espot, Vall de Núria, La Molina, Vallter, Port Ainé i Boí Taüll).

Per evitar cues a les taquilles, el forfet només es podrà comprar online.

Esquiadors a la Masella
Els esquiadors podran tornar a les pistes aquest 14 de desembre (EFE/David Borrat)

La situació epidemiològica en va fer descartar, d'entrada, l'obertura pel pont de la Puríssima. S'havia parlat també del dia 9 de desembre, però també es va descartar per l'empitjorament de les dades.

França i Andorra han decidit no obrir les estacions fins al mes de gener.

 

Divendres, confinament comarcal

Caldrà esperar fins divendres perquè s'apliqui un altre canvi aprovat pel Procicat: el confinament de cap de setmana passarà de municipal a comarcal.

Entre les sis del matí de divendres i les sis del matí de dilluns, qualsevol persona podrà moure's dins de la seva comarca, i no només dins del seu municipi, com fins ara.

Tot i això, el Procicat recomana limitar els desplaçaments fora del domicili, i respectar les mesures de protecció individual i col·lectiva.

Es manté el confinament perimetral de Catalunya, a excepció dels desplaçaments que es puguin justificar.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus Covid-19Comerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut