Manifestació "holi" contra el sindicat policial Jusapol el setembre del 2018

El govern demana gairebé 5 anys de presó per lesionar un mosso en una manifestació

La Generalitat considera que va cometre els delictes d'atemptat contra l'autoritat, lesions lleus i desordres públics

Roger Rovira/Juli RodésActualitzat

Fins a cinc anys i mig de presó per haver colpejat, suposadament, un agent dels Mossos d'Esquadra amb un pal de bandera durant una manifestació.

Aquesta és la pena que demana la Fiscalia per al jove acusat d'aquests fets, que haurien passat a la Via Laietana de Barcelona el 29 de setembre del 2018.

La Generalitat també forma part de l'acusació i demana per al jove quatre anys, nou mesos i un dia de presó.

Tant la Fiscalia com la Generalitat demanen, a més, que pagui una multa de 600 euros i una indemnització de més de 1.500 euros. Asseguren que el jove va donar cops a un agent i que li va lesionar un canell.

 

Els convocants de la manifestació acusen els Mossos de "reacció desproporcionada" (ACN/Josep Molina)


La manifestació estava organitzada per col·lectius de l'esquerra independentista per rebutjar-ne una altra convocada pel sindicat Jusapol, de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, al qual qualifiquen de "neofeixista".

Tant el ministeri fiscal com el govern basen l'alta petició de pena de presó en el fet que consideren que l'acusat seria responsable dels delictes d'atemptat contra l'autoritat, lesions lleus i desordres públics.

Durant la manifestació hi va haver un intent de superar la línia policial, i més tard es va llançar pintura i pols de colors contra els agents, una acció que els convocants van denominar "Holi Festival".

 

Agents dels Mossos d'Esquadra després del llançament de pintura i pols de colors (ACN/Josep Molina)


Es dona la circumstància que el jove no va ser detingut durant la manifestació, sinó cinc mesos més tard.

En el seu escrit, la Fiscalia diu, de manera literal, que "s'actuava amb la intenció de trencar la seguretat i la pau pública i amb una actitud cada vegada més bel·ligerant".

 

El govern demana gairebé 5 anys de presó per lesionar un mosso en una manifestació
Cordó policial davant dels manifestants (ACN/Josep Molina)


Carlos Hurtado, del col·lectiu Alerta Solidària, que porta la defensa del jove, assegura que la descripció dels fets no s'ajusta amb la realitat:

"Són frases fetes que, en molts casos com aquest, no s'ajusten a la descripció dels fets. És mes aviat un vocabulari per intentar encaixar després l'actuació que es vol criminalitzar."

"El delicte de desordres públics exigeix l'actuació d'un grup important de gent, amb un caràcter molt violent."


Per això, la defensa considera que les peticions de pena són desproporcionades.

Els col·lectius de l'esquerra independentista consideren, a més, que la petició té una clara intenció d'incidir en les protestes dels moviments socials i que no està gens fonamentada en termes de política criminal.


Demanen l'absolució

Aquest dimecres s'ha constituït un grup de suport al jove, que en demana l'absolució de tots els càrrecs.

Ja ha publicat un comunicat en què acusa els Mossos de tenir una "reacció policial desproporcionada" durant la manifestació i d'adoptar una "decisió política" quan van detenir el jove.

 

 

Des de la CUP s'ha denunciat a les xarxes socials el fet que "un govern que diu defensar la protesta i la llibertat d'expressió" demani "penes de presó per a independentistes".

Una reacció semblant a l'expressada per Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, que en un missatge a Twitter ha demanat "que la Generalitat aturi immediatament aquesta persecució".

Des de l'ANC s'acusa la Generalitat de "posar-se al costat de l'estat espanyol per reprimir el dret a protesta de l'activisme independentista".

ARXIVAT A:
Antifeixisme
Anar al contingut