El govern d'Ayuso bloqueja el tractament a persones amb VIH sense permís de residència

Entitats com Apoyo Positivo denuncien que la Comunitat de Madrid deixa sense tractament migrants en situació irregular amb VIH i que això pot arribar a posar en risc la vida d'aquestes persones

Eva PelegríActualitzat

A Madrid, les persones migrants que no estan regularitzades i que tenen VIH tenen cada cop més dificultats per rebre de la sanitat pública els tractaments que necessiten. El govern de la comunitat els obliga a superar tants obstacles que fins i tot hi ha el perill que hagin d'aturar el tractament, amb el perjudici que això pot tenir per a la seva salut. 

Les associacions que els ajuden s'han de fer càrrec cada cop més d'una atenció que en altres llocs, com a Catalunya, tenen garantida. 

Mauricio és seropositiu i va arribar a Madrid fa uns mesos procedent de Colòmbia. Va decidir demanar asil polític a Espanya després de rebre diversos atacs homòfobs. Va intentar accedir a la sanitat pública, però no se'n va sortir i va haver de quedar-se uns dies sense rebre els antiretrovirals.

"Sort que vaig trobar l'associació Apoyo Positivo, que em va subministrar la medicació", recorda Mauricio, que alerta dels perills d'interrompre el tractament: "Es torna enrere en tot el procés de ser indetectable, i porta més conseqüències, com més infeccions o tornar-se immune al tractament."

Reyes Velayos, presidenta d'Apoyo Positivo i Cesida, adverteix també que "si perden la indetectabilitat poden transmetre el virus i, per tant, ja no és només un problema de drets humans, perquè posem en risc la vida d'aquestes persones, sinó que estem fent que l'epidèmia de VIH creixi a la Comunitat de Madrid".

En un any, entitats com aquesta han atès més de 1.000 persones migrants seropositives a qui no s'havia subministrat la medicació:

"Des del novembre de l'any passat, la Comunitat de Madrid ha decicit posar traves a les persones migrants en situació administrativa irregular o incerta amb VIH perquè no puguin accedir a la sanitat pública madrilenya i per tant no puguin accedir al tractament per a VIH." 


Unitats de tramitació amb llista d'espera de fins a 6 mesos

Madrid obliga aquest col·lectiu a tramitar l'accés a l'especialista a través d'unes finestretes i no en els mateixos centres de salut, com abans.

Només n'hi ha set en tota la comunitat i les llistes d'espera han arribat a ser de sis mesos. A banda de facilitar els antiretrovirals, que provenen de donacions, les associacions fan d'intermediàries amb metges d'hospitals perquè els visitin. Però hi ha diversos casos, com el del Carlos, que setmanes després de la visita es va trobar amb una sorpresa desagradable.

"Em va arribar una factura al meu pis de l'hospital. Se'm notificava la facturació completa dels tres exàmens que se m'havien fet. Aproximadament era d'uns 600 euros i això no ho podia pagar."

"Ens hem trobat amb moltes situacions com aquesta. Els arriben factures d'entre 600 i 800 euros. Els metges amb qui contactem els atenen sense problema, però quan arriben a l'administració en alguns hospitals els envien una carta reclamant-los els diners", apunta la presidenta de Cesida. "És totalment injustificable i per això ho hem recorregut", afegeix.

La Comunitat de Madrid, que ha declinat fer declaracions a TV3, ens ha remès a aquest tuit del fins fa uns dies viceconseller de Salut del govern d'Ayuso i ara responsable de Sanitat del PP, Antonio Zapatero.

Madrid és l'única comunitat que aplica aquest sistema de finestretes especialitzades per a les persones migrants sense permís de residència. A Catalunya, per exemple, les persones amb VIH que no tenen targeta sanitària poden accedir al tractament amb rapidesa.

La situació a Madrid és especialment preocupant perquè és la que té més casos de VIH nous. Un de cada nou diagnòstics de l'Estat es fan a la capital espanyola, i està entre les cinc regions d'Europa amb més persones seropositives.

 

ARXIVAT A:
MigracionsSidaComunitat de MadridIsabel Díaz Ayuso
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut