Ursula von der Leyen aquesta setmana a Dinamarca
Ursula von der Leyen aquesta setmana a Dinamarca (Alexandra Hudson / Reuters)

El G7 limitarà el preu que es paga pel petroli rus pressionant les comercialitzadores

Els ministres de Finances han triat aquesta opció en comptes de l'embargament, que faria pujar el preu pels núvols

RedaccióActualitzat

Els països del G7, els més poderosos del món, han decidit posar un límit al preu del petroli rus. En plena coincidència amb la presidència europea, que encapçala Ursula von der Leyen, els ministres de Finances han acordat que cap compra no passi d'un preu determinat.

I la manera de fer-ho seria pressionant les grans comercialitzadores d'energia, amb l'amenaça que si no pacten aquests preus se'ls prohibiran els serveis que permetin el transport marítim de petroli i els seus derivats d'origen rus. Se'ls negarà el finançament o les assegurances.

Dues coses que s'acostumen a fer tradicionalment des de Londres. La presidenta europea defensa també limitar el preu del gas rus:

"Estic del tot convençuda que ara és el moment per posar un topall al preu del gas rus."

Tornant al petroli, la reunió dels ministres, sota la presidència alemanya, s'ha fet de forma telemàtica, excepte en el dels dos països clau en aquesta qüestió, els Estats Units i el Regne Unit. La secretària del Tresor, Janet Yellen, es va reunir aquest dijous al vespre a Washington amb el ministre de Finances britànic, Nadhim Zahawi.

Són dos països clau perquè Londres és, de lluny, el centre neuràlgic de bona part del transport marítim, on es negocien les condicions d'assegurances i de finançament dels vaixells que transporten petroli, gas natural liquat o cereals.

L'aposta pel preu limitat, que ja es va insinuar el mes de juny, sembla preferible a l'opció de l'embargament total de les exportacions russes, que podria posar el preu del petroli pels núvols.

En tot cas, el portaveu del govern rus, Dimitri Peskov, ja ha dit aquest divendres que si es posa en marxa aquesta mesura, Rússia cancel·larà les vendes a tots els països del G7.

Igualment, els russos podrien tenir també moltes formes d'acabar venent petroli a Occident mitjançant intermediaris dels qui resulti impossible seguir el rastre.

"No hi haurà gas rus a Europa"

El subcap del Consell de Seguretat de Rússia i expresident del país, Dmitri Medvédev, ha advertit aquest divendres que "no hi haurà gas rus" a Europa si els Vint-i-set posen un límit al preu del combustible, com ha acordat el G7. "Ocorrerà el mateix que amb el petroli, simplement no hi haurà gas rus a Europa", ha escrit a Telegram.

Poc després s'ha sabut que Gazprom no reobrirà el gasoducte Nord Stream tal com estava pervist per aquest dissabte.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaRússiaUrsula von der Leyen
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut