La imatge que demostraria la fuita, segons la companyia (Gazprom)

Rússia no reprendrà l'enviament de gas a Europa pel Nord Stream "per una fuita"

Gazprom havia de reprendre aquest dissabte l'enviament, que ja està limitat al 20%, però ha anunciat que no ho farà

Redacció/AgènciesActualitzat

Nou capítol en l'historial d'interrupcions de subministrament del gas rus a Europa. Aquest divendres, coincidint amb l'anunci del G7 que limitarà el preu que es paga pel petroli rus pressionant les comercialitzadores, Gazprom ha anunciat que suprimeix tot el trànsit de gas a través del gasoducte Nord Stream.

De fet, el subcap del Consell de Seguretat de Rússia i expresident del país, Dmitri Medvédev, ja havia advertit que "no hi haurà gas rus" a Europa si els Vint-i-set posen un límit al preu del combustible.

La instal·lació de Gazprom havia de tornar a funcionar dissabte a primera hora després d'una pausa de manteniment de tres dies, però la companyia assegura que ha detectat una fuita d'oli detectada durant el manteniment de l'única estació compressora encara en funcionament.

Fins que no s'arregli, "el trànsit de gas pel gasoducte Nord Stream queda completament suspès", segons ha informat Gazprom al compte de Telegram, sense fixar cap data de reobertura.

Concretament, el problema seria a la turbina de gas de l'estació de Portovaya, a prop de Sant Petersburg. Gazprom assegura que la fuita l'ha detectada durant un inspecció conjunta amb Siemens Energy, que fa el manteniment de la turbina.

Gazprom assegura que, segons Siemens, les reparacions necessàries només es poden fer "en les condicions d'un taller especialitzat". Mentre que Siemens, l'empresa alemanya que subministra la maquinària, defensa que aquest tipus de fugues no representen un problema greu i que es poden reparar fàcilment. 

La companyia gasista ha proporcionat el que diu que és una imatge que mostra les fuites d'oli a l'equip de l'estació de compressió.

Abans d'aquesta aturada, Nord Stream 1 ja funcionava tan sols al 20% de la capacitat. El gasoducte passa per sota el mar Bàltic per subministrar gas, principalment a Alemanya, i Gazprom assegura que les sancions de la Unió Europea han provocat problemes tècnics que han impedit que pugui subministrar tot el volum de gas contractat a través del gasoducte.

Siemens Energy rebutja aquestes acusacions assegurant que no hi ha obstacles legals per a la seves tasques de manteniment del gasoducte.

Rússia és el segon exportador mundial de petroli després de l'Aràbia Saudita, i el principal exportador mundial de gas natural. Europa importa de Rússia al voltant del 40 per cent del gas que consumeix i el 30 per cent del petroli.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut