Registre de la Guàrdia Civil a l'empresa Unipost ordenada pel jutjat número 13 (EFE)
Registre de la Guàrdia Civil a l'empresa Unipost ordenada pel jutjat número 13 (EFE)

El futur de la causa de l'1-O al jutjat 13: una mort que pot allargar la instrucció

Judit Gené: "Amb la mort del jutge Ramírez, és possible que s'allargui la instrucció del cas"

RedaccióActualitzat

El magistrat titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha mort. Què pot passar ara amb la causa del procés?

Ramírez Sunyer va ser el jutge que va ordenar el 20 de setembre els escorcolls a diverses conselleries i la detenció de diversos alts càrrecs de la Generalitat. En total, investigava més de 40 persones.

Judith Gener, advocada de Meritxell Borràs i que representa set investigats pel jutjat número 13, ha explicat a "El Suplement" de Catalunya Ràdio, quins són els escenaris que s'obren ara. El magistrat haurà de ser substituït per un altre que haurà d'acabar la instrucció:

"Això passa moltes vegades. Un jutge d'instrucció, sigui perquè té una baixa, sigui perquè té un trasllat de jutjat, és substituït per un altre, i el que el substitueix continua amb la seva feina i l'acaba."

De fet, això és el que va passar el gener del 2017. Llavors, Ramírez Sunyer va ser ingressat a l'Hospital Clínic per una afectació intestinal. El va subtituir Jaime Conejo Heredia, que, entrte d'altres, va ordenar un nou escorcoll a l'empresa Unipost.

 

Notícia relacionada: El nou jutge que investiga l'1-O es posiciona a la xarxa a favor de l'espanyolisme

 

La magistrada de l'Audiència de Barcelona i portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) a Catalunya, Montserrat Comas, ha explicat que ara el lloc del jutge Ramírez Sunyer sortirà a concurs públic, després del que es designarà un nou magistrat.

"No sabem quines decisions es prendran ara respecte a si s'obre o no un judici oral, respecte de qui i de quins delictes"  

El nou jutge no pot tocar les diligències ja fetes per Ramírez Sunyer. 

Pendent de tancar la instrucció

Ramírez Sunyer va començar a instruir la causa contra el procés després d'una denúncia presentada a principis del 2017 per un particular contra el jutge Santi Vidal.

Gener explica que el mateix jutge els havia dit que tenia pensat acabar la fase d'instrucció a finals d'any. Però ara podria retardar-se:

"Podria ser que el nou jutge prengués la necessitat d'estudiar la causa i fer una mica d'aturada per tenir coneixement del resultat de les diligències practicades fins ara. O bé que tingués un parer diferent del jutge i considerés que cal allargar la instrucció uns mesos més"

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) havia decidit aquesta setmana destinar un nou magistrat al jutjat 13 perquè s'ocupés de tots els temes que no tenien a veure amb la causa del procés. D'aquesta manera s'alliberava Ramírez Sunyer de celebrar judicis per delictes lleus i de la instrucció de la resta de procediments.

Esperen que ordeni el procés

L'advocada explica que el nou jutge "no vindrà encotillat".

"Resolució de fons, de decidir si la causa continuava endavant o no contra tot els investigats, o contra alguns, amb quins delictes i amb quins no. No n'havia emprès encara cap."

Gener assegura que la instrucció de Ramírez Sunyer ha estat un "totum revolutum". Els advocats esperen que el nou jutge instructor ordeni més la investigació.

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut