La causa que la mort del jutge deixa oberta: més de 40 investigats i 14 detencions

RedaccióActualitzat

Juan Antonio Ramírez Sunyer era titular del jutjat número 13 de Barcelona des de l'any 2003.

Les dues investigacions més destacades d'aquest jutge des del jutjat número 13 són la dels okupes de Can Vies, que després d'estar en presó preventiva van ser absolts, i contra la preparació del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

La seva mort deixa en suspens la instrucció d'una macrocausa contra els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre que va començar el 2017.

El març d'aquell any, Ramírez Sunyer va ordenar una investigació de les declaracions de l'exjutge i exsenador d'ERC Santi Vidal sobre els preparatius del referèndum. La investigació es va obrir després d'una denúncia presentada per Vox  i un particular per un delicte de revelació de secrets i delicte informàtic.

Davant el jutge, Santi Vidal va afirmar que mai no va detallar plans reals del govern de la Generalitat sinó idees de futur.

Els primers investigats, a més de Santi Vidal, van ser Carles Viver Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis per l'Autogovern i Josep Lluís Salvadó, llavors secretari del Departament d'Economia.

 

També va prendre declaració a alts càrrecs de la Generalitat en condició d'investigats com Jordi Cabrafiga, que va ser cap de gabinet del Departament de Governació amb la consellera Meritxell Borràs, o Valentí Arroyo, director dels serveis corporatius del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació. Tots dos estan investigats en relació al web  "referèndum.cat".

I va citar com a investigats diversos empresaris a qui acusava de fabricar i distribuir publicitat i material en relació al referèndum de l'1 d'octubre.

 

En el marc d'aquesta investigació, Ramírez Sunyer va ordenar el registre del Teatre Nacional de Catalunya on es va fer l'acte de presentació de la Llei del referèndum el 4 de juliol del 2017.

El 20 de setembre del 2017: l'operació Anubis

El jutjat 13, del qual era titular Juan Antonio Ramírez Sunyer, va ser el que va firmar l'ordre d'escorcollar diverses conselleries i organismes dependents del govern català el dimecres 20 de setembre del 2017.

Aquell dia, desenes de guàrdies civils es van personar en 41 dependències del govern català en una macrooperació policial contra l'1-O. El resultat, 14 detinguts, 20 investigats i una gran mobilització popular. La Guàrdia Civil va batejar l'operació amb el nom d'Anubis, és a dir, el Déu de la mort egipci.

La Guàrdia Civil va entrar a les conselleries d'Economia, d'Afers Exteriors, de Governació i d'Afers Socials, així com a l'Agència Tributària i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació.

Macrooperació policial contra l'1-O: 14 detinguts, 20 investigats i 41 escorcolls

 

D'aquells escorcolls són el document "Enfocats" o l'agenda de Josep M. Jové, en què el magistrat basava les seves acusacions contra els investigats per la preparació del referèndum.

Les investigacions de la Guàrdia Civil ordenades des del jutjat número 13 de Barcelona han anat proporcionant les informacions que han donat forma a les acusacions de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat davant el Suprem en el judici als polítics independentistes pel procés.

 

El jutge Ramírez Sunyer, des de Barcelona va continuar investigant la preparació del referèndum i els fets de l'1 d'octubre a banda de com avançava la instrucció del cas a l'Audiència Nacional i després al Suprem.

Ara bé, malgrat això, el magistrat havia evitat confirmar que investigava l'1-O. En el marc d'una querella del col·lectiu d'advocats Drets contra la Guàrdia Civil, el titular del jutjat número 13 va admetre finalment que investigava la preparació del referèndum des del març del 2017.

Des de Drets mantenen que el jutge del 13 ha estat instruint "una causa general contra el moviment independentista per evitar el referèndum i que per algun motiu el jutjat ho havia negat, i ha faltat públicament a la veritat", i demanaven la "nul·litat" de la causa.

 

La secretària judicial que va assistir l'escorcoll a Economia

La secretària judicial assignada al jutjat número 13 de Barcelona (i, per tant, al jutge Ramírez Sunyer) és la funcionaria que va assistir l'escorcoll de la Guàrdia Civil a la conselleria d'Economia el 20S. És la funcionària judicial que va sortir pel terrat de l'edifici d'Economia la matinada del 21 de setembre per evitar els manifestants que hi havia a les portes de la seu.

Aquesta funcionària és un dels testimonis clau de la fiscalia en la causa per rebel·lió que investiga el Tribunal Suprem. El seu nom apareix en l'escrit d'acusació que la fiscalia ha presentat pel judici del procés.

Ramírez Sunyer va reconèixer que no hi havia indicis de rebel·lió

L'octubre del 2018, el jutge Ramírez Sunyer va reconèixer a la quarantena d'investigats per l'organització del referèndum que no els podia imputar un delicte de rebel·lió ni de sedició, perquè no hi havia indicis contra ells.

A més, José Antonio Ramírez Sunyer assegurava que, en cas que n'hi hagués, no li correspondria a ell investigar aquests delictes perquè són competència de l'Audiència Nacional. La defensa de Josuè Sallent, un dels investigats, que era director d'Estratègia del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, havia demanat a Ramírez Sunyer que es pronunciés sobre aquest punt.

Les defenses es queixen que durant més d'un any i mig d'instrucció se'ls ha dit que se'ls imputaven delictes de rebel·lió i sedició sense saber-ne els indicis, quan després el mateix jutge va reconèixer que no hi havia proves.

Instrucció oberta fins que s'assigni un nou jutge titular

Les últimes actuacions del jutge van ser demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  que ampliés l'acusació a l'actual vicepresident del govern català, Pere Aragonès, per malversació i desobediència. La fiscalia ho va rebutjar.

La sobtada mort aquest diumenge del jutge Ramírez Sunyer deixa en suspens la investigació dels preparatius del referèndum que instruïa el jutjat 13 de Barcelona fins que s'assigni la seva plaça a un altre magistrat.

Judith Gener, advocada de set dels investigats pel jutge Ramírez Sunyer, ha explicat que ara s'haurà d'esperar fins que el jutjat tingui un nou titular per a acabar la instrucció:

"Això passa moltes vegades. Un jutge d'instrucció, sigui perquè té una baixa, sigui perquè té un trasllat de jutjat, és substituït per un altre i el que el substitueix continua amb la seva feina i l'acaba."

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatJudici procésReferèndum 1-OJudicialProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut