El feminisme, tema transversal de l'Anuari Mèdia.cat sobre els silencis als mitjans

L'anuari impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils recull una vintena de reportatges sobre temes silenciats als mitjans de comunicació

Actualitzat

L'Anuari Mèdia.cat sobre els silencis mediàtics analitza en una vintena de reportatges diversos temes que la majoria de mitjans de comunicació dels territoris de parla catalana van passar per alt l'any 2018.

L'anuari d'aquest any té com a tema transversal el feminisme, amb reportatges com la discriminació que pateixen les dones a les presons, partint de la situació de Dolors Bassa i Carme Forcadell, el tractament mediàtic del cas de La Manada o com afectarà a la societat l'"efervescència" feminista als mitjans.

La perspectiva de gènere és present en tota la publicació, amb treballs que s'endinsen, per exemple, en la precarietat de les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliària o com la violència masclista és també una violència institucional. La co-coordinadora de l'Anuari, Elisenda Rovira, ha denunciat que els mitjans es "renten la imatge" parlant de feminisme sense "canviar la manera com tracten els feminicidis".

"El perill que hi ha és com es tracten aquests temes i fins a quin punt abordar-los comporta una transformació social."

 

Els co-coordinadors de l'Anuari Mèdia.cat, Víctor Yustres i Elisenda Rovira, amb el president del Grup Barnils (ACN)

 

L'Anuari Mèdia.cat, iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils, es publica des del 2011. Rovira assegura que volen seguir aprofundint des d'un punt de vista crític en allò que "impedeix als periodistes fer la seva feina amb llibertat":

"Des de Mèdia.cat i el Grup Barnils hem estat vigilant en els últims temps com la repressió política ha afectat la feina dels mitjans i la llibertat d'expressió de tota la ciutadania."

En l'edició d'aquest any, presentada aquest dimecres, es posa també el focus en temes d'estricta actualitat com el judici als dirigents independentistes, denunciant "irregularitats" del procés judicial i desgranant el tractament que n'han fet mitjans internacionals, espanyols i catalans.

L'anuari també inclou anàlisis d'experts que tracten qüestions com la idoneïtat d'anomenar "presos polítics" als líders independentistes en situació de presó preventiva o bé el Mapa de la Censura de Mèdia.cat que confirma, entre d'altres, la repressió del dret de protesta:

"La situació excepcional que vam viure la tardor del 2017 no es manté en la mateixa intensitat però si que hi ha molta vulneració de drets civils i polítics quotidianament al nostre país."

Un altres dels grans temes que s'aborda, a més de la repressió i el feminisme, són els 10 anys des de la caiguda de Lehman Brothers, amb un reportatge i una reflexió sobre les conseqüències de la crisi en l'àmbit laboral.

La publicació, realitzada per periodistes, estudiants i experts, s'ha finançat un cop més amb un procés de micromecenetge que ha recollit més de 10.000 euros.

ARXIVAT A:
La ManadaFeminismeMitjans de comunicacióLlibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut