El TC avala el confinament nocturn del segon estat d'alarma
El TC avala el confinament nocturn del segon estat d'alarma

El Constitucional estalvia a l'Estat haver de tornar les multes del segon estat d'alarma

L'alt tribunal obre la porta a reclamar als tribunals les sancions imposades, però no ordena que es retornin

Paula Florit Gomila

Hauran de ser els tribunals corresponents els qui decideixin en cada cas si l'Estat ha de compensar o no qualsevol ciutadà que cregui haver estat perjudicat per les restriccions durant el segon estat d'alarma. Això inclou les multes.

En la sentència que tomba el decret --dictada el 27 d'octubre però que no s'ha notificat a les parts fins aquest dimecres-, el Tribunal Constitucional afirma que, tot i que l'anul·lació "no afecta per ella mateixa, de manera directa, les resolucions i disposicions dictades", "aquesta afectació podria ser apreciada, arribat el cas, pels òrgans judicials que estiguessin coneixent o arribessin a conèixer de pretensions en aquest sentit".

La sentència assenyala que el toc de queda nocturn estava justificat per "combatre l'evolució negativa de la pandèmia". Afirma que havia quedat demostrat que "les trobades socials produïdes en aquelles hores" afavorien els contagis. Afegeix que la mesura era proporcionada amb una "finalitat d'interès general" com és la "preservació de la vida".

Aquí rau la diferència respecte a la sentència que tombava el primer estat d'alarma: el TC entén que el confinament nocturn no és comparable al confinament total del primer decret. Interpreta que el dret a la lliure circulació només es va limitar durant unes hores --les de la nit--, no es va  suspendre, com va passar en l'esclat de la pandèmia. En aquell cas, el tribunal va sentenciar que hauria calgut decretar l'estat d'excepció per fer-ho.

De la mateixa manera, ara el TC defensa com a constitucionals mesures com les restriccions d'entrades i sortides de comunitats, comarques o municipis, i la limitació de persones en espais de culte.

Tot això salva d'entrada les administracions d'haver de tornar o deixar de reclamar les multes que va imposar als ciutadans que van incomplir aquestes restriccions i ho deixa en mans dels tribunals.


Les multes del primer estat d'alarma sí que s'han tornat

En el cas del primer estat d'alarma va ser diferent: el dictamen del Constitucional afirmava que l'administració no havia de retornar l'import de les multes ja cobrades, però ordenava anul·lar les que estiguessin recorregudes o sense pagar.

Al marge d'aquesta qüestió, en la sentència d'ara --aprovada per set vots a favor i quatre en contra--, el tribunal sí que declara inconstitucional la pròrroga de sis mesos i la delegació en els governs autonòmics de l'autoritat per aplicar restriccions. Entén que el Congrés no va poder "fiscalitzar i supervisar les actuacions" durant la pròrroga.


Va durar 6 mesos i mig

El segon estat d'alarma es va decretar el 25 d'octubre de l'any passat. Dues setmanes després, el Congrés dels Diputats el va prorrogar durant sis mesos, fins a principis de maig d'aquest any. A diferència del primer, donava als governs autonòmics la competència per aprovar mesures com el confinament nocturn.

En el cas de Catalunya, el govern va decretar el toc de queda entre les deu de la nit i les sis del matí.

Acabat l'estat d'alarma, es va deixar en mans dels tribunals la potestat per avalar o no les mesures per contenir la pandèmia que afectessin drets fonamentals, com és el cas del toc de queda. A Catalunya, en alguns municipis va estar vigent fins a l'agost passat. Aquestes restriccions, en tot cas, queden fora de la sentència del TC.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament Tribunal Constitucional
Anar al contingut