Batet torna la pilota al Suprem i li demana si s'ha de suspendre els diputats presos
Meritell Batet s'ha reunit amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela (Efe)

Batet torna la pilota al Suprem per la suspensió dels presos: "És l'òrgan competent"

La presidenta del Congrés s'ha trobat aquest dimecres amb el rei per comunicar-li la constitució de les Corts

RedaccióActualitzat

La nova presidenta del Congrés, Meritxell Batet, convocarà la mesa dijous al migdia per abordar la qüestió de la suspensió dels diputats independentistes en presó preventiva i demanar, si així ho considera la mesa, un informe als lletrats del Congrés. 

Tot i la pressió dels partits de dreta i la Fiscalia, que demana la suspensió immediata, la presidenta de la cambra considera que la decisió depèn de l'alt tribunal. De fet, Batet ha demanat aclariments al Tribunal Suprem sobre aquesta suspensió. La socialista considera que la seva decisió com a presidenta de la mesa "no dilata el procediment, sinó al contrari":

La presidenta del Congrés creu que "la funció jurisdiccional pertany en exclusiva al poder judicial" i ha indicat que el Tribunal Suprem és "l'òrgan competent" per determinar les conseqüències de la suspensió.

"El Tribunal Suprem, com a òrgan que està enjudiciant determinades conductes i determinant què poden fer o no fer persones que estan en presó preventiva, ha de ser qui ens aclari en quina situació queden aquestes persones."

 

Meritxell Batet, en roda de premsa al Congrés dels Diputats (Efe/Ballesteros)

 

Batet va enviar aquest dimarts un escrit al Suprem en què li demana si s'ha de suspendre Junqueras, Sànchez, Rull, Turull. Batet el va remetre al president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. Li demana que sol·liciti a sala la que jutja els presos independentistes un informe sobre l'aplicació de l'article 384 bis de la llei d'Enjudiciament Criminal, que estableix la suspensió cautelar en l'exercici de càrrecs públics als processats per rebel·lió que es trobin en presó preventiva.

En qualsevol cas, el Tribunal Suprem no donarà resposta avui ni a Meritxell Batet ni a la Fiscalia.

Batet ha atès els mitjans després de reunir-se amb Felip VI a La Zarzuela durant 40 minuts, una reunió que repetirà en les pròximes setmanes amb la vista posada ja al procés de consultes per a la designació d'un candidat a la presidència del govern espanyol.
 

Peticions de suspensió de PP i Ciutadans

La Mesa haurà d'atendre demà les peticions que el PP i Ciutadans van presentar-li tan bon punt es va constituir. Les dues formacions volen, també, que la mesa revisi els acataments de la Constitució per si es pot declarar nul·la alguna presa de possessió.

El PP també va presentar una proposta de reforma del Reglament "sobre la forma en què s'ha de prestar jurament o promesa de l'acatament de la Constitució" perquè els diputats només puguin dir "si, ho juro" o "si, ho prometo". 

Albert Rivera ha afirmat que "si Batet fos una presidenta decent, hauria parat l'acatament dels diputats presos". Batet, ha preferit no contestar el president de Ciutadans:

"Prefereixo no pronunciar-me sobre això per respecte a la institució que represento i per preservar la pròpia Cambra i la seva mesa."


Les defenses dels presos critiquen "la patata calenta"

Jordi Pina, que defensa a Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha assegurat en una entrevista a Els Matins de TV3 que "totes aquestes recances a l'hora d'aplicar articles o deixar-los d'aplicar són una mostra de que s'estan vulnerant els drets polítics".

 

 

L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eyne, no descartava aquest matí a TV3 que Batet i el Suprem s'anessin passant la pilota de la hipotètica suspensió dels diputats presos.

En qualsevol cas, l'advocat dels republicans ha assenyalat que en cas de suspensió "la llei no aguanta aquesta interpretació" i ha anunciat que recorreran:

"El que farem és enfrontar-nos segurament a una decisió, sigui la del Congrés o la del Tribunal Suprem, que haurem de recórrer."

ARXIVAT A:
Eleccions 28AJudici procésOriol JunquerasJosep RullJordi TurullJordi SànchezRaül Romeva
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut