Barcelona

"El coneixement científic s'origina amb biaix de gènere": Sant Pau vol transformar la recerca

El centre posa en marxa un pla transversal pioner per compensar l'oblit històric de les dones a la medicina

RedaccióActualitzat

Cada vegada hi ha més evidència que homes i dones experimenten les malalties cardiovasculars de manera diferent, i també en varia l'evolució. És un dels exemples paradigmàtics de la visió androcèntrica que ha tingut la medicina. Per revertir aquesta i altres desigualtats, l'Hospital de Sant Pau ha posat en marxa un programa pioner per incloure la perspectiva de gènere de forma transversal en la recerca.

La gran majoria de fàrmacs i tractaments per a la salut que tenim disponibles actualment estan dissenyats i assajats amb models masculins.

Les dones estan infrarepresentades en els assajos clínics, cosa que pot fer que les dosis de medicació no siguin les adequades o que hi hagi efectes adversos inesperats i també diferències importants en la progressió de la malaltia o la resposta al tractament.

També pot causar incomprensió de problemes de salut específics de les dones, com els vinculats a la regla, l'embaràs o la menopausa.

Fàrmacs i tractaments s'han dissenyat i assajat amb models masculins (CCMA)

Maria Rosa Ballester, una de les coordinadores del programa, juntament amb Elisa Llurba, explica el biaix que hi ha hagut històricament.

"El que s'ha recollit prové de font masculina o de dades agregades on no s'ha diferenciat per sexe. Tot el coneixement de diagnòstic, prevenció i tractament de les malalties es continua originant amb aquests biaixos."

La doctora Ballester, cap de la Unitat de Recerca i Innovació Responsable de l'Institut d'Investigació Biomèdica IIB Sant Pau, destaca que el programa tindrà en compte altres factors que influeixen en la salut. "L'edat, l'ètnia, el lloc d'origen, el fet de tenir una discapacitat, tot això influeix, a banda del sexe i el gènere, en la salut", comenta.

Ecografia a una dona embarassada a l'Hospital de Sant Pau
El biaix afecta també les malalties de les dones, com les vinculades a la regla, l'embaràs o la menopausa (CCMA)

 

Un canvi més enllà del requisit per aconseguir fons

Per optar a finançament europeu, espanyol o català ja és necessari complir criteris de perspectiva de sexe i gènere. Amb el pla transversal, l'Hospital de Sant Pau va un pas més enllà.

El programa inclourà suport al personal investigador a través de formacions i recursos per introduir el canvi de visió en la metodologia dels estudis, amb l'objectiu que quan arribin a la fase d'anàlisi es tingui en compte el coneixement que s'ha de recollir. És a dir, que la transformació acabarà influint "en com tractem i diagnostiquem les pacients", assegura la doctora Llurba, cap del Grup de Medicina Perinatal i de la Dona a l'IBB Sant Pau i directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'hospital.

"A cada cosa que fem, hem de preguntar-nos si estem tractant igual homes que dones, si tenim les mateixes eines de diagnòstic i terapèutiques", afirma Llurba. "S'han de treballar aspectes particulars d'aquest tipus de població. En les dones embarassades, el primer que et diuen és: 'No prenguis res.' I això no és així. S'han de treballar aspectes minoritaris, però essencials, perquè al final afecten molta gent", conclou.

Amb el programa es vol atreure talent per investigar en gènere, disminuir la bretxa en la representació del sexe femení als estudis, promoure la investigació de les malalties que afecten dones o la paritat en el lideratge dels grups de recerca. "No n'hi ha prou d'adherir-se a manifestos o signar declaracions si això no s'incorpora a l'estratègia del centre i es tradueix en accions concretes", manifesta el director de l'IIB Sant Pau, Jordi Surrallés.

 

ARXIVAT A:
SalutMasclisme FeminismeIgualtat de gènere
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut