Copenhaguen

El cinema europeu erigeix "Gomorra" com a millor pel·lícula del 2008

El cinema europeu s'ha posat de gala per donar a conèixer els seus màxims exponents d'aquest any. La premiada "Gomorra", de Matteo Garrone, s'ha emportat el premi en les principals categories, la de millor pel·lícula i director. Un altre italià, Toni Servillo, ha estat escollit com a millor actor europeu durant el 2008 per la seva interpretació a "Gomorra" i "Il Divo". Pel que fa a la millor actriu, l'Acadèmia de Cinema Europea ha decidit atorgar el premi a la francesa d'origen britànic Kristin Scott Thomas pel seu paper a "Il y a longtemps que je t'aime". La producció catalana "El Orfanato", que partia amb quatre nominacions, ha sortit de la gala celebrada a Copenhaguen amb les mans buides.

Actualitzat
El cinema italià partia com a favorit i, finalment, ha fet bons els pronòstics. Els Premis del Cinema Europeu, que s'han entregat aquest dissabte a Copenhaguen, han coronat "Gomorra" com la millor pel·lícula europea de l'any. La cinta sobre la Camorra napolitana s'ha alçat amb cinc premis dels deu als quals optava: millor pel·lícula, millor director, per a Matteo Garrone; millor guió i millor fotografia. A més, Toni Servillo, nominat per les seves intervencions a "Gomorra" i "Il divo", s'ha endut el premi d'interpretació masculina.

El director, Mateo Garrone, ha agraït els guardons amb un doble reconeixement. Per una banda a l'equip que ha fet possible una pel·lícula que ha qualificat de "difícil i perillosa". L'autor del llibre en què s'ha inspirat el film, Roberto Saviano, viu amenaçat de mort des de la seva publicació. Garrone també ha tingut paraules per als ciutadans de Nàpols, territori de guerra i una selva, diu ell, on es lluita cada dia per sobreviure i conviure amb la màfia.

Durant la cerimònia també s'ha homenatjat els creadors del moviment escandinau Dogma i l'actriu britànica Judi Dench.

20 anys d'història


Els Premis Europeus es van fundar l'any 1988 com alternativa als Oscars de Hollywood i en els últims anys s'han lliurat de manera rotativa a diferents ciutats, com Berlín, seu de l'Acadèmia del Cinema Europeu, París, Londres, Varsòvia, Barcelona i ara Copenhaguen.

El president de l'Acadèmia és el director alemany Wim Wenders, cofundador de la institució junt amb el realitzador suec mort l'any passat Ingmar Bergman.

El palmarès al complet

  • Millor Pel·lícula 2008: "Gomorra", de Matteo Garrone (Itàlia)
  • Millor Director: Matteo Garrone ("Gomorra")
  • Millor Actor: Toni Servillo ("Il Divo" i "Gomorra")
  • Millor Actriu: Kristin Scott Thomas ("Il i a longtemps que je t'aime)
  • Millor Guió: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni di Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso i Roberto Saviano ("Gomorra")
  • Millor Fotografia: Marco Onorato ("Gomorra")
  • Millor Curtmetratge: "Frankie", de Darren Thornton (Irlanda)
  • Millor Revelació: "Hunger", Steve McQueen (Regne Unit)
  • Millor Música: Max Richter ("Waltz with Bashir")
  • Premi a l'Excel·lència: Magdalena Biedrzycka, pel vestuari de "Katyn"
  • Millor Pel·lícula per votació popular: "Harry Potter and the Order of the Phoenix", de David Iots
  • Millor Documental: "René", Helena Trestikova (República Txeca)
  • Premi de la Crítica, FIPRESCI: "La Graine et le Moulet", d'Abdellatif Kechine (França)
Anar al contingut