El cas de l'adolescent de Sallent i la mort de tres miners a Súria marquen el 2023 a la Catalunya Central

ACN Manresa - La tragèdia de Sallent amb la mort d'un adolescent de 12 anys que es va suïcidar llançant-se des del balcó de casa seva amb la seva germana bessona va commocionar l'opinió pública. L'adolescent volia canviar-se de sexe i veïns i companys van denunciar que es tractava d'un cas d'assetjament escolar. Un altre succés que ha colpit la Catalunya Central aquest 2023 ha estat la mort de tres miners a Súria a causa d'un despreniment a una galeria a 700 metres de profunditat, així com també la detenció d'una falsa metgessa que va treballar durant set mesos a l'Hospital de Berga sense tenir cap títol. En l'apartat cultural destaca la creació del primer cor mixt de la història de l'Escolania de Montserrat.

21 de febrer La mort de l'adolescent de Sallent, que es va suïcidar amb la seva germana bessona tirant-se des del balcó de casa seva, va commocionar l'opinió pública. Veïns i companys de l'adolescent van denunciar que es tractava d'un cas d'assetjament escolar pel fet que es volia canviar de sexe. En un inici, Educació va negar-ho però després va encarregar una investigació per esbrinar per què l'institut no havia activat els protocols. Finalment, el Departament va acordar amb el director del centre el seu relleu. Una mesura criticada per professors de secundària, que ho van considerar una dimissió "forçada". També van reclamar un canvi de normativa. 

28 de febrer Buiden el pantà de Sau per la sequera. El Govern anuncia que comença a incrementar el volum d'aigua que es deriva de Sau (al 17% de la seva capacitat) cap al pantà de Susqueda per preservar la qualitat de l'aigua i prioritzar l'abastiment de la població. La mesura no va agradar a l'Ajuntament, que va preveure problemes d'abastiment en alguns punts del poble. El 4 de març, un centenar de manifestants van protestar al pantà alertant que el buidatge causaria la mort de peixos. El 13 de març, el Govern va començar l'operatiu per pescar amb barca i sacrificar els peixos que hi havia, la majoria espècies exòtiques i sense interès ambiental, per preservar la qualitat de l'aigua. Des de llavors, s'han continuat fent controls i seguiment de la qualitat de l'aigua del pantà. 

7 de març El Parlament aprova la Llei perquè Torà i Biosca entrin a formar part del Solsonès. La proposició de llei va permetre segregar aquests dos municipis de la Segarra i canviar de comarca. Hi van votar a favor totes les formacions excepte Vox que es va abstenir. Dies després, els plens municipals de Torà i Biosca van ratificar per unanimitat i ho van qualificar el dia d'"històric", culminant així un procés iniciat feia 13 anys i amb la creació d'una comissió que va treballar per aconseguir-ho. Amb les eleccions del 28-M, els dos municipis ja van computar els vots per al Consell Comarcal del Solsonès 

9 de març Un despreniment del sostre de la mina de potassa de Súria, al Bages, provoca la mort de tres treballadors. Es tracta de tres geòlegs de 28, 29, i 30 anys. L'accident, el més recent de la indústria minera, té lloc a uns 700 metres de profunditat i els treballs per recuperar els cossos s'allarguen durant hores. L'informe intern d'ICL, l'empresa concessionària de les mines, conclou que la tragèdia va ser "imprevisible", però admet un error de comunicació. De la seva banda, la investigació policial constata un cúmul d'errors i negligències. Hi ha en marxa un procés judicial per esclarir si hi ha algun tipus de responsabilitat per part de l'empresa minera. 

18 d'abril Jutgen un professor d'un centre musulmà de Vic acusat d'abusar de set menors d'entre 5 i 9 anys mentre impartia classes. Durant el judici es van mostrar imatges on es veia com l'home buscava el contacte físic amb els menors. De la seva banda, la defensa de l'acusat va al·legar que l'home patia incontinència urinària i que, per això, en algunes imatges se'l veia introduint-se un mocador a dins del pantaló. La fiscalia i l'acusació particular li demanaven més de 42 anys de presó per abusos i exhibicionisme. Finalment, el 6 de juny l'Audiència de Barcelona va absoldre l'home per defectes de forma en la instrucció del cas. Un d'ells era que la pròrroga de la instrucció es va fer quan ja havia caducat el primer termini.  

30 d'abril Un accident aeri entre dos ultralleugers provoca quatre morts a Moià. Els dos aparells van xocar al voltant de les 10.44 h del matí i un d'ells va quedar totalment calcinat i va provocar un petit incendi en una zona boscosa de pins. Inicialment es va informar només de la mort de dues persones, ja que s'havia localitzat només un dels aparells, però hores més tard, es va descobrir el segon ultralleuger i es van confirmar les quatre morts. Les causes de l'accident no han transcendit.  

1 de maig Els Mossos busquen un home que hauria assassinat la matinada de l'1 de maig un jove de 15 anys a Sant Hipolit de Voltregà (Osona). Els agents van rebre una alerta a les cinc de la matinada que hi havia hagut un tiroteig durant una baralla i que un menor havia quedat ferit de mort enmig del carrer. L'autor del fets va fugir pel bosc i els mossos van organitzar un ampli dispositiu per localitzar-lo. Finalment, el van trobar cap a la una del migdia -vuit hores després dels fets-. L'Ajuntament va decretar dos dies de dol i també es va fer una concentració amb més de 200 persones. L'home va passar el 4 de maig a disposició judicial i el magistrat va decretar presó provisional i sense fiança per a ell. La causa està oberta per homicidi i tinença il·lícita d'armes.  

3 de maig El Parlament aprova la creació de la comarca del Lluçanès -la 43a de Catalunya- amb 80 vots a favor d'ERC, Junts, la CUP i en Comú Podem i 49 en contra del PSC-Units, Vox, Cs i el PPC. La creació del Lluçanès era una reivindicació històrica i el 'sí' es va imposar en una consulta feta l'any 2015. Uns dies més tard, el 10 de maig, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va signar la Llei de creació de la nova comarca en un acte al claustre del monestir de Santa Maria de Lluçà. La nova comarca s'ha format inicialment amb nou municipis i durant quatre anys estarà gestionada per un òrgan transitori en forma de Mancomunitat fins que s'acabi creant el nou Consell Comarcal.   

28 de maig Les eleccions municipals del 28 de maig suposen pocs canvis per als governs municipals de les capitals de comarca de la Catalunya Central. A Manresa, Marc Aloy (ERC) revalida la victòria, tot i que perd un regidor. Finalment opta per fer un govern tripartit amb els socialistes i Impulsem. A Vic, Junts també aconsegueix mantenir l'alcaldia tot i que el candidat que substitueix a Anna Erra, Albert Castells, perd la majoria absoluta i passa d'11 a 7 regidors. A Berga l'alcaldia també la manté la CUP amb Ivan Sànchez al capdavant mentre que a Moià el republicà Dionís Guiteras assoleix la majoria absoluta amb 8 dels 13 regidors del consistori. ERC també torna a guanyar a Solsona però perd la majoria amb la nova cap de llista, Judit Gisbert. A la recent capital de comarca de Prats de Lluçanès ERC i Junts empaten en nombre de regidors i acorden governar plegats.

15 de maig. Els Mossos d'Esquadra detenen un home per haver assassinat presumptament la seva parella, una dona embarassada d'uns quatre mesos. La víctima, de 31 anys, va ser trobada morta deu dies abans al domicili on vivien junts i es va obrir una investigació. Inicialment, la policia va descartar que fos un homicidi perquè no hi havia indicis de criminalitat. Finalment, els resultat forense i la investigació van apuntar l'home com a principal sospitós. La mort de la dona va commocionar la ciutat. Centenars de persones van concentrar-se per denunciar aquest nou feminicidi on també va assistir la consellera d'Igualtat i Feminisme, Tània Verge.  

18 de juliol. Investiguen una dona de 30 anys de Torelló per haver treballat set mesos a urgències de l'hospital de Berga sense ser metgessa. Durant la investigació, es va descobrir que havia treballat en vuit centres sanitaris més i, com a tècnica, que havia fet informes amb la firma digital d'un facultatiu i el seu número de col·legiat. També va falsejar el resguard de pagament del títol de graduada. Després de ser acomiadada a Berga, va fitxar per una empresa d'ambulàncies, també amb títol fals, si bé la van descobrir arran de la investigació. Els Mossos d'Esquadra la van detenir per quatre delictes d'intrusisme professional, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil. La investigada es va acollir al dret a no declarar i la jutgessa del Jutjat d'Instrucció de Berga la va deixar en llibertat amb l'obligació de comparèixer als jutjats quinzenalment i la retirada de passaport.  

4 de setembre. Comença el judici popular contra l'acusat d'haver assassinat presumptament la seva exdona asfixiant-la amb paper film el 14 d'abril del 2021 a l'antic domicili familiar a Manresa, on vivia ella amb les filles. Durant el judici, l'acusat va dir que havia sigut fruit d'una acció "explosiva i irracional" alhora que se'n penedia. Fiscal, acusació particular i popular (exercida per l'Ajuntament de Manresa) van demanar entre 24 i 25 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria i acarnissament i l'agreujant de discriminació de gènere. La defensa, l'ingrés a un psiquiàtric i en cas de presó, que fos de 7 anys i 6 mesos. El jutjat popular va declarar-lo per unanimitat culpable d'assassinat amb traïdoria i acarnissament. El 20 d'octubre, l'Audiència de Barcelona el va condemnar a 23 anys de presó i a indemnitzar amb 200.000 euros a cada filla i 140.000 euros als pares de la víctima.  

Anar al contingut