Sitges

Sitges posa a prova l'oci nocturn: ballar i beure sense distància al carrer del Pecat

El carrer del Pecat de Sitges assaja la reobertura de l'oci nocturn amb test d'antigen i mascareta

RedaccióActualitzat

300 persones al carrer del Pecat, de festa autoritzada. Sitges ha viscut aquest dijous a la nit l'assaig clínic de l'oci nocturn. Aquest sector, l'únic que continua totalment tancat, vol garantir amb proves com aquesta que sortir de nit als bars musicals és segur.

Cinc bars musicals de Sitges han tornat a viure, efímerament, una nit de festa. El conegut com a carrer del Pecat ha estat l'escenari d'un assaig clínic que ha permès que 300 persones poguessin cantar i ballar sense haver de mantenir distància de seguretat. Totes han hagut de superar un test d'antígens i durant tota la nit ha estat indispensable dur posada una mascareta quirúrgica facilitada per l'organització.


Tres hores i mitja d'encís

La prova ha començat a quarts de dotze de la nit. S'hi esperaven 400 persones, però hi ha hagut un centenar de baixes. Hores abans, s'ha fet un test d'antígens als 300 assistents que s'han presentat i als 100 membres de l'organització. El cribratge s'ha resolt amb 405 negatius i cap cas positiu.

Hi ha hagut cues per entrar i algun moment de nervis, però també molta il·lusió després de més d'un any de restriccions.

Un cop a dins de la zona perimetrada per a l'estudi clínic, llibertat de moviments per als participants, gairebé com si fos una nit de festa d'abans de la pandèmia. Estava permès abraçar-se, ballar i no feia falta mantenir la distància de seguretat. L'única obligació, portar la mascareta mentre no es consumia.

Entre els participants, la mitjana d'edat ha estat de 36 anys, segons ha detallat el subdirector general de drogodependències, Joan Colom. L'inscrit més jove tenia 18 anys i el més gran, 76. Pel que fa al sexe, l'assaig ha buscat la paritat: 52% homes i 48% dones.

El 80% era de Sitges, segons Salut, i la resta procedia d'altres municipis del Garraf, de l'Alt Penedès, del Baix Llobregat o de l'Hospitalet.

Cap a les tres de la matinada, la festa ha acabat. I com si es tractés del compte de la Ventafocs, tothom ha tornat cap a casa un cop acabat l'encís.

 

Ball amb mascareta, però sense distàncies en l'assaig clínic al carrer del Pecat
Ball amb mascareta, però sense distàncies en l'assaig clínic al carrer del Pecat (Ajuntament de Sitges)

Un nou test d'aquí cinc dies

D'aquí 5 dies, el dimarts de la setmana que ve, els 400 participants d'aquest estudi clínic s'hauran de sotmetre a un nou test d'antígens que servirà per valorar si aquest assaig ha resultat un èxit.

Els resultats obtinguts en aquest últim cribratge es compararan amb un grup poblacional de les mateixes característiques que els participants a l'assaig. La previsió és presentar els resultats i conclusions de l'experiment clínic a mitjans de juny.

L'assaig d'aquest dijous ha estat finançat per l'Ajuntament de Sitges, amb un pressupost d'entre 15.000 i 18.000 euros, segons fonts municipals. La supervisió científica va a càrrec de l'IDIAP Jordi Gol, amb suport del Departament de Salut.

 

Els participants només s'han pogut la mascareta per consumir als bars de la zona
Els participants només s'han pogut la mascareta per consumir als bars de la zona (ACN/Gemma Sánchez)

La seguretat de l'oci nocturn

De l'experiment, el sector n'espera evidenciar la seguretat sanitària de pubs i discoteques per accelerar-ne la reobertura. "Estem convençuts que aquesta nit serà la palanca definitiva per arrencar i demostrar que l'oci nocturn és segur", ha afirmat el president de l'Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat, Damià Orts.

L'aixecament de persianes també l'ha celebrat l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, que ha recordat que l'oci nocturn sosté bona part de l'economia local: "Cal que obrin", ha recalcat, confiant que de la prova del carrer del Pecat, en sorgirà un calendari de recuperació de l'activitat nocturna.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut