El cafè, més car que mai per gelades al Brasil, problemes de transport i canvi d'hàbits

Els preus de les matèries primeres continuen desbocats i empenyent a l'alça la inflació, i entre els recursos agrícoles destaca l'augment del preu del cafè, que s'ha doblat

Cristina HerranzActualitzat

El cafè és un dels productes de la cistella de la compra que més ha pujat en els últims mesos pels increments de preu en origen. I aquest increment ja s'ha traslladat al cafè o el tallat que es pren al bar, que en alguns establiments està més car que mai.

La majoria de cafeteries, bars i restaurants han apujat el preu del cafè, entre 5 i 10 cèntims, tot i que alguns negocis l'han incrementat una mica més, entre 20 i 30 cèntims. Per tant, en funció del barri i del municipi, el cafè pot costar de mitjana 1,20, 1,30 i fins i tot 1,60 euros, si es pren un cafè de categoria prèmium.

Altres establiments es resisteixen a apujar-lo perquè no volen perdre clients i, per evitar que marxin al bar del costat, han optat per apujar el preu d'altres productes per compensar-ho, com els refrescos, la cervesa o els entrepans.

Bona part dels clients són conscients que paguen més car el preu del cafè, però d'altres no saben ben bé quant costa un cafè, perquè hi ha dies que prenen cafè, altres dies tallat, d'altres cafè amb llet i croissant, i no saben quant val realment una tassa de cafè.


Motius que expliquen aquesta pujada

El juliol de l'any passat hi va haver unes fortes gelades al Brasil, principal productor mundial de cafè, i això, afegit a les inundacions a Colòmbia, en van reduir les collites.

També hi ha hagut problemes de transport i col·lapse en el comerç marítim. Traslladar el cafè des del Vietnam, tercer productor mundial de cafè, a Europa, val ara deu vegades més que fa dos anys. Alhora, alguns contenidors de cafè s'han quedat encallats en ports asiàtics.

I també hi ha hagut un canvi d'hàbits en pandèmia. Ara es consumeix molt més cafè a casa. Tot això ha provocat que hi hagi menys cafè al mercat del que demanda la població. I aquest desajust ha provocat que els preus pugin.

Grans de cafè
Grans de cafè (Pixabay)


El cafè es dispara a la borsa

El cafè és un actiu financer que cotitza a la borsa i, per tant, està subjecte als moviments especulatius. El 2021, el cafè és la matèria primera agrícola que més ha pujat, s'ha incrementat un 96%.

Ha doblat el seu valor, respecte al gener del 2020, i se situa en màxims de fa 10 anys.

Aquestes pujades han afectat les empreses que fan el torrat, envasat i distribució de cafè. I ja han començat a repercutir el preu als clients, supermercats i hostaleria. Paguen més cara la matèria primera, també el gas per torrar el cafè i també el preu dels envasos, que està pels núvols.


Es pot enfilar el cafè fins als 2 euros?

En algunes capitals europees, el cafè ja es paga per sobre dels 2 euros. Poden arribar a cobrar-nos 3, 4 o 5 euros. Segons alguns rànquings, Seül, a Corea del Sud, és la ciutat on es paga més car el cafè. Es pot arribar a pagar 12 euros per un cafè en establiments de luxe.

Aquí a casa nostra, de moment, es paga -en funció de zones i ciutats- a 1,20, 1,30, 1,50 euros, i a 2 euros, només de forma puntual, en alguns barris de Barcelona.

El cafè és un producte sensible, que es consumeix cada dia, i que forma part de la cistella de la compra, i per tant, el sector es resisteix a apujar-ne molt el preu. Preveuen una estabilització de preus el 2023.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut