El TC ha avalat retirar la subvenció a les escoles que separen els alumnes per sexe
El TC ha avalat retirar la subvenció a les escoles que separen els alumnes per sexe

Educació demanarà aixecar les mesures que l'obliguen a finançar escoles que separen per sexe

El posicionament del Constitucional, fa una setmana, que avala la llei d'educació espanyola, és on s'agafarà la Generalitat per demanar que es retirin les mesures cautelars que obliguen a mantenir-los els concerts

RedaccióActualitzat

Després de l'aval del Tribunal Constitucional, i de 20 anys d'estira-i-arronses, la Generalitat confia a fer l'estocada final al finançament públic de les escoles que segreguen els alumnes per sexe. El govern ja els va retirar l'ajuda, però es va veure forçat a tornar-la a concedir arran de les mesures cautelars dictades per la justícia. La setmana passada, el TC, de majoria progressista, va validar suspendre el concert econòmic a les escoles que segreguen per sexe. I és per això que, emparant-se en aquest aval, la Generalitat ha anunciat que demanarà deixar sense efecte les mesures cautelars que l'obliguen a mantenir-lo fins al curs 2025-2026.

En un article a El Periódico, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha lamentat que, fins ara, "els centres educatius sempre havien obtingut, una vegada i una altra, una protecció judicial que acabava forçant la Generalitat a concedir-los de nou la subvenció pública. Això s'ha acabat".

Cambray defensa que l'escola "ha de ser com la vida: mixta, diversa, plural, en color", i remarca que "un extens estudi de Science demostra que l'escola que separa nens i nenes alimenta els prejudicis de gènere i el sexisme" i que "ni tan sols afavoreix els resultats acadèmics com pregonaven els seus defensors".

Per això, el conseller conclou:

"Quan es notifiqui de manera definitiva la sentència que hem conegut fa uns dies del Constitucional, el Departament d'Educació, a través dels serveis jurídics de la Generalitat, demanarà deixar sense efecte les mesures cautelars i tan aviat com pugui retirarà el finançament a les escoles que separen nens i nenes a les aules."

 

11 centres han mantingut el concert amb l'aval del TSJC

El maig del 2020, Educació va anunciar que retirava el concert a les escoles que segreguen per sexe, i que els donava un any de marge per posar-se al dia.

L'octubre de 2021, el govern va concretar que el curs següent deixaria de finançar els grups d'infantil, secundària i estudis postobligatoris que acabaven el concert el curs 2022-2023.

Dels onze centres que segregaven per sexe, vuit van anunciar que l'ESO passaria a ser mixt el curs 22-23, un ja l'havia aplicat i només dues escoles (Viaró i Camp Joliu) van mantenir la separació.

Els vuit centres que van anunciar que passarien a ser mixtos són:

-    Col·legi Canigó (Barcelona)
-    Col·legi Pineda (l'Hospitalet de Llobregat)
-    Col·legi Xaloc (l'Hospitalet de Llobregat)
-    Col·legi Bell-lloc del Pla (Girona)
-    Institució Les Alzines (Girona)
-    Institució Tarragona (Reus)
-    Institució La Vall (Sabadell)
-    Institució La Farga (Sant Cugat del Vallès)

A la pràctica, però, moltes continuen separant nens i nenes, perquè han tingut poca demanda d'alumnes nous. A més, amb l'empara de les cautelars concedides pel TSJ, han pogut continuar ofertant escolarització diferenciada de cara al curs que ve. 

També a la primària hi ha mesures cautelars que permeten seguir segregant per sexe fins al 2026. 

Institució Familiar ha confirmat a TV3 que els col·legis Turó i Aura (d'Institució Tarragona), que aquest curs han barrejat nens i nenes a l'aula, tornaran al model d'escola diferenciada al setembre.

Des de la FAPEL (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya) han considerat "sectària" la decisió de retirar el concert als centres. 

En el moment de concedir les mesures cautelars, encara era vigent la "llei Wert", impulsada pel PP, i que s'ha substituït per la "llei Celaá", o LOMLOE, que prohibeix finançar amb recursos públics els centres que segreguen els estudiants per sexe.

 

ARXIVAT A:
Educació Igualtat de gènere
Anar al contingut