El DIU té una efectivitat de prevenció d'embaràs d'un 99% (ACN)

DIU i implant subcutani, anticonceptius gratis fins als 29 anys i en casos de vulnerabilitat

El Departament de Salut i el d'Igualtat i Feminismes volen aplicar-ho a totes les dones de qualsevol edat en els pròxims 4 anys

La Generalitat finançarà la gratuïtat de dos anticonceptius de llarga durada: el DIU de coure i l'implant subcutani.

El consellers de Salut, Manel Balcells, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han anunciat aquest dilluns una partida d'1,5 milions anuals per finançar aquesta nova mesura. Ho han explicat en la presentació del Pla de millora d'accés a l'anticoncepció a Catalunya.
 

Només es podrà optar a la mesura en tres casos 

Aquesta mesura, principalment, contempla tres col·lectius: possibles gestants de fins a 29 anys i les persones de qualsevol edat que hagin fet una interrupció voluntària de l'embaràs o que siguin vulnerables per causes socioeconòmiques, de violència masclista o que ho necessitin per motius clínics.

L'objectiu de la Generalitat és desplegar la mesura perquè sigui universal d'aquí a 4 anys, és a dir, que totes les dones, de qualsevol edat o situació, tinguin accés a aquesta gratuïtat per garantir un "accés universal i equitatiu", segons ha considerat Verge.

De moment, però, anirà dirigida a aquests col·lectius, que sumen 600.000 persones a Catalunya.

Verge i Balcells en la visita a l'ASSIR del CAP Manso de Barcelona (ACN)

Suposarà un gran estalvi econòmic

Tània Verge ha explicat que la mesura va dirigida a millorar la salut de les dones i a "garantir el dret al mateix cos".

A més es tracta d'un avanç en la igualtat de gènere, ja que, segons Verge, el cost dels anticonceptius els solen assumir les dones i, per tant, ara hi haurà un "estalvi econòmic important".

El DIU de coure actualment costa uns 100 euros i dura uns 5 anys, en canvi, l'implant subcutani costa al voltant dels 60 i cal canviar-lo cada tres anys.
 

Mètodes anticonceptius molt segurs

Els dos mètodes anticonceptius que es proporcionaran de forma gratuïta "són molt segurs", segons la ginecòloga Elisabeth Grau. També la seva inserció és molt fàcil i no tenen gaires efectes secundaris, a diferència d'altres mètodes.

El DIU de coure és un dispositiu en forma de T que evita l'embaràs i s'insereix a l'úter. L'aplicació és segura tot i que no s'hagi tingut fills. L'implant subdèrmic, per la seva banda, és una vareta que s'aplica a la pell del braç i que en alliberar hormones impedeix l'embaràs.
 

Una mesura pionera i capdavantera

El conseller de Salut ha qualificat que aquest avanç és "referent a Europa" i, segons Verge, és una "mesura pionera" i "capdavantera".

Les dones interessades podran demanar els anticonceptius en qualsevol dels 45 centres ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) que hi ha a Catalunya. En aquests mateixos centres es determinarà si la persona està dins dels tres supòsits en els quals s'aplica la mesura.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut