Imatge d'arxiu de Carlos García Juliá, l'autor material de l'atemptat d'un grup d'advocats a Atocha
Imatge d'arxiu de Carlos García Juliá, l'autor material de l'atemptat d'un grup d'advocats a Atocha

Detingut al Brasil Carlos García Juliá, un dels autors de la matança d'Atocha

Va ser condemnat a 193 anys de presó com a autor material de cinc assassinats

RedaccióActualitzat

Les forces de seguretat del Brasil han detingut Carlos García Juliá, un dels autors de la matança d'Atocha. García Juliá es trobava en recerca i captura per la seva participació el 1977 en l'assassinat d'un grup d'advocats laboralistes.

Va ser condemnat a 193 anys de presó com a autor material de cinc assassinats, dels quals només en va complir 14. Va fugir durant un permís penitenciari el 1992 i anys després va ser localitzat a Bolívia, on se'l va detenir per tràfic de drogues.

Les autoritats espanyoles havien sol·licitat l'extradició de García Juliá, que tenia 24 anys quan va cometre els assassinats. En aquell moment estava adscrit a la Falange i a altres grups d'ultradreta.
 

"Un grup disconforme amb el canvi institucional"

L'Audiència Nacional el va condemnar el 1980 juntament amb Francisco Albaladejo, José Fernández Cerrá i Leocadio Jiménez Caravaca. Fernando Lerdo de Tejada va ser processat, però va fugir abans del judici en un permís concedit quan estava en presó preventiva. 

Al detingut al Brasil i a Fernández Cerrá  se'ls va condemnar com a autors materials. Aquest últim va ser posat en llibertat i també es va fugar a Sud-amèrica.

 

 

El tribunal va considerar provat que constituïen un "grup activista i ideològic, defensor d'una ideologia política radicalitzada i totalitària, disconforme amb el canvi institucional que s'estava operant a Espanya".

 

Tres advocats, un estudiant i un administratiu morts

La nit del 24 de gener de 1977, tres membres d'un grup d'extrema dreta van entrar en un despatx d'advocats laboralistes de Comissions Obreres i militants del Partit Comunista situat al número 55 del carrer Atocha.

Hi van morir tres advocats, Enrique Valdelvira Ibáñez, Luis Javier Benavides Orgaz i Francisco Javier Sauquillo, l'estudiant de Dret Serafín Holgado i un administratiu, Angel Rodríguez Leal. A més, hi va haver quatre ferits greus.

En aquest bufet, hi treballava l'actual alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. Segons ha explicat en altres ocasions, es va salvar gràcies a una reunió a l'altre despatx del bufet, a sis números del mateix carrer de l'assaltat.

 

 

Els fets van commocionar el país i han passat a la història de la Transició com la matança d'Atocha. L'enterrament i el funeral van ser durant dècades la manifestació més gran de l'Espanya contemporània.
 

 

 

 

Aquell gener de 1977 quedaven dos mesos per a la legalització del Partit Comunista d'Espanya i cinc mesos per a la celebració de les primeres eleccions democràtiques després de quatre dècades de dictadura.

ARXIVAT A:
Extrema dreta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut