Agents de la Policia Nacional amb el detingut a Vespella de Gaià
Agents de la Policia Nacional amb el detingut a Vespella de Gaià

Detingut a Vespella de Gaià per difondre material jihadista i animar a fer decapitacions

Una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional permet detenir el sospitós, que feia canvis constants de domicili per evitar que el detectessin

Redacció/AgènciesActualitzat

Agents dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut un home a Vespella de Gaià com a presumpte autor d'un delicte d'adoctrinament jihadista a terceres persones.

L'home estava "altament radicalitzat" i s'havia adherit "plenament" als postulats ideològics d'Estat Islàmic, segons la tesi policial. A banda de difondre material "radical" i "violent" amb al·legats contra Occident, el detingut hauria animat terceres persones a cometre decapitacions.

En la detenció, coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, hi han participat efectius de les divisions d'Informació dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional.

Després de passar a disposició judicial a Madrid, l'home ha ingressat a presó.

La casa de Vespella de Gaià on es va detenir l'home, acusat d'animar terceres persones a cometre decapitacions
La casa de Vespella de Gaià on es va detenir l'home, acusat d'animar terceres persones a cometre decapitacions

Canvis constants de domicili

Durant la investigació, els agents van verificar que el sospitós duia a terme un "intens procés de difusió massiva de continguts i missatges jihadistes a terceres persones", a qui animava a cometre accions violentes, com decapitacions.

El detingut fins i tot va arribar a presumir del compromís amb l'organització jihadista i hauria fet un jurament de lleialtat a Estat Islàmic.

Conscient de l'activitat que duia a terme, prenia mesures de seguretat per evitar ser descobert. Per exemple, feia canvis constants de domicili i vivia en habitatges buits i aïllats dels nuclis urbans per tenir més control de l'exterior.

Els agents destaquen l'avançat estat de radicalització del detingut i els nombrosos antecedents penals que li constaven. L'home havia complert pena privativa de llibertat per un delicte contra les persones.

La detenció es va efectuar dilluns en un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional
La detenció es va fer dilluns en un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional

Investigació iniciada al gener

La detenció de l'home es va fer aquest dilluns en un dispositiu conjunt entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Espanyola, que també va escorcollar l'habitatge ocupat on vivia.

A la casa s'hi van trobar aparells electrònics, terminals telefònics i documentació que els investigadors estan analitzant.

La detenció culmina una investigació que va començar al mes de gener, quan els experts en la lluita antiterrorista van detectar un home que difonia material radical de caràcter jihadista.

Al febrer, després de la mort del líder d'Estat Islàmic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, va enviar missatges a favor de l'organització i va difondre material jihadista.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeEstat IslàmicJihadisme Policia NacionalMossos d'Esquadra
Anar al contingut