Detecten els símptomes i malalties prèvies que augmenten el risc de mort per Covid
El laboratori de la Unitat de Recerca Biomèdica de l'IISPV-URV-HUSJR

Detecten els símptomes i malalties prèvies que augmenten el risc de mort per Covid

L'estudi, fet a Reus, també assenyala que entre les malalties prèvies només diabetis i càncer influeixen també en el risc de mort

Xavier DuranActualitzat

Febre, pneumònia i dificultats respiratòries són els símptomes de la Covid relacionats de manera directa i independent amb més mortalitat. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi fet per científics de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La recerca s'ha fet amb tots els pacients ingressats a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus (HUSJR) entre el 15 de març i el 30 d'abril del 2020 i amb un diagnòstic positiu d'infecció per SARS-CoV-2 confirmat per la prova PCR. S'ha publicat a la revista PLoS One.

Hi ha una gran quantitat de símptomes associats a la infecció per SARS-CoV-2: febre, pneumònia, astènia, expectoració, malestar, dispnea, mal de coll, mal de cap, dolor muscular i articular, nàusees o vòmits, congestió nasal i diarrea. També poden aparèixer ocasionalment altres símptomes neurològics, cardiològics o oftalmològics.

Però segons l'estudi, només febre, pneumònia i dificultats respiratòries estan relacionades de manera directa i independent amb més mortalitat.

Diabetis i càncer, factors de risc

D'altra banda, si bé se sap que els pacients amb Covid que tenen malalties prèvies presenten un risc més elevat de mort o de tenir una malaltia més greu, l'estudi només ha observat un efecte directe i independent de la diabetis mellitus i el càncer. No s'ha vist que malalties cardiovasculars, neurològiques o gastroenterològiques prèvies facin augmentar la mortalitat.

En total, en el grup i període estudiat es van produir 43 morts. La mitjana d'edat dels morts era de 77,7 anys, superior a la dels que van sobreviure (62,8 anys) i la mortalitat va ser molt més elevada entre els més grans de 80 anys: un 47.0%. Això concorda amb el fet que l'edat augmenta el risc de mortalitat per Covid.

Tot i l'impacte de la pandèmia a Espanya, aquest és un dels primers estudis a l'estat espanyol sobre els factors associats a la mortalitat per Covid. També és un dels pocs que s'han fet a l'àrea mediterrània.

Els autors acaben assenyalant que calen més estudis per poder confirmar aquestes troballes.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
Anar al contingut