La guerra d'Ucraïna ja té efectes en la desnutrició i la pobresa a l'Àfrica (CCMA)

Desnutrició i pobresa sense precedents al Txad per l'impacte de la guerra d'Ucraïna

Un equip de TV3 comprova sobre el terreny com les conseqüències de la guerra ja tenen efectes directes sobre la població del Txad

Actualitzat

Un cop superada la primera sotragada, amb els tancs russos retirant-se després d'arribar a pocs quilòmetres de Kíiv, el món va entendre que el conflicte podia anar per llarg. I que l'onada expansiva tocaria de ple molts països per la banda més dèbil, l'alimentària.

Perquè Ucraïna era la sisena exportadora mundial de blat, i aquest any amb prou feines en podrà exportar la meitat. Després d'un 2021 de rècord, aquest any es preveu que produeixi uns 50 milions de tones de blat, blat de moro, gira-sol, ordi i d'altres cereals. És un 40 per cent menys.

Tot i que el govern ucraïnès ha volgut garantir que les explotacions agrícoles tindrien prou personal, l'impacte de la guerra és obvi. D'entrada, perquè una part del territori continua ocupat per Rússia. A més, l'exportació només pot funcionar a mig gas, amb els ports gairebé bloquejats. A tot això s'hi afegeix l'impacte de la sequera.

En el cas de Rússia, les sancions europees i dels Estats Units no afecten, en teoria, els aliments i fertilitzants, però les restriccions --per exemple al sector financer-- hi posen obstacles, segons el govern rus. I els països que depenen més del blat que arriba d'Ucraïna i Rússia són precisament els més pobres, a l'Àfrica, segons recull un informe de les Nacions Unides.

És el cas d'Eritrea, Somàlia, Madagascar, Egipte o Namíbia. Però fora d'aquest continent, també en depenen directament països com Armènia, Mongòlia, Azerbaidjan, Geòrgia, Turquia o el Líban. En el cas dels fertilitzants, s'hi afegeix la crisi energètica, que n'està encarint la producció.  

Al Txad, al cor de l'Àfrica coincideixen totes les crisis greus que hi ha actives al món. Especialment l'alimentària, que preveu nivells de desnutrició i pobresa sense precedents.

Amb el suport de l'Unicef, l'ajuda urgent arriba fins a racons remots del país, tot i que els casos més greus només poden ser atesos als hospitals de la capital, on la taxa de mortalitat infantil feia dècades que reculava, però ja comença a créixer.

Aquesta és la situació extrema que es viu al país, i que ha comprovat en primera persona un equip de TV3, que ha fet aquestes dues cròniques:

 

 

 

ARXIVAT A:
AlimentacióÀfricaONUUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut