Imatge d'arxiu de membres del grup Scorpion, una unitat policial formada per 50 agents (Reuters/policia de Memphis)

Desmantellen la unitat Scorpion, que va matar Tyre Nichols: qui eren i per què es va crear

Els cinc policies que van apallissar el jove a Memphis formaven part del grup Scorpion, una unitat especial creada el 2021 per protegir els veïns

Actualitzat

El Departament de Policia de Memphis, als Estats Units, ha decidit desmantellar la unitat Scorpion, el grup al qual pertanyien els cinc policies que van apallissar fins a la mort Tyre Nichols.

La decisió s'ha pres l'endemà de fer-se públiques les imatges de la brutal pallissa que va causar la mort al jove afroamericà de 29 anys, a qui cinc agents també negres van aturar pel carrer el 7 de gener, suposadament per conducció temerària, i que va morir 3 dies després a l'hospital per les ferides provocades per l'agressió.

Segons expliquen en un comunicat penjat a les xarxes socials, la decisió de "desactivar de manera permanent" aquesta unitat s'ha pres després de reunir-se amb la família de la víctima, els líders comunitaris, els caps del departament i la resta d'agents que conformen aquest grup i que, segons la nota, "han estat d'acord, sense reserves, a fer aquest pas".

"Després que l'acció cruel d'uns quants ha deixat una ombra de deshonra en el nom de Scorpion, és imperatiu que nosaltres, el Departament de Policia de Memphis, fem passos proactius per cicatritzar aquesta ferida."

El departament es compromet en la nota a fer tots els possibles per "recuperar la confiança de la ciutadania, que s'ha vist negativament afectada per la mort de Tyre Nichols".

La família de la víctima també ha agraït la mesura, que ha considerat, en paraules dels seus advocats, "apropiada i proporcional davant la tràgica mort de Tyre Nichols i decent i justa per a tota la ciutadania de Memphis".

Imatge penjada per Tyre Nichols a les xarxes socials, difosa per la família (Reuters/Facebook de Deandre Nichols)


Què és el grup Scorpion?

Scorpion és una unitat especial d'intervenció creada a Memphis l'octubre del 2021 per combatre un augment de la criminalitat als carrers d'aquesta ciutat i "restablir la pau als barris".

La sigla d'aquest nom correspon a les inicials de  "Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods" (Operació Crims als Carrers per Restablir la Pau als Nostres Barris).

L'endemà de fer-se públiques les imatges s'ha decidit desactivar de manera permanent aquesta unitat (Reuters/policia de Memphis)

La unitat està formada per 50 agents que tenen com a missió reduir els delictes en zones especialment conflictives, sobretot els que estan relacionats amb armes de foc o robatoris.

En les últimes hores s'han fet públiques algunes denúncies contra agents d'aquest cos acusats de fer servir, en alguns casos, "tàctiques abusives" i una violència desproporcionada.

Una de les denúncies interposades és del 3 de gener, quatre dies abans de la pallissa a Nichols. El demandant, que diu que encara no ha obtingut resposta, assegura que un agent d'aquesta unitat el va aturar, el va acusar de portar drogues i el va apuntar al cap amb un revòlver.

En una entrevista a la BBC, el comandant en cap de la policia de Memphis ha reconegut que el grup Scorpion "es va crear per ser més responsable i més proactiu" en la lluita contra els delictes amb armes de foc a la ciutat, però que alguns "han sortit de mare":

"Estem fent una avaluació de totes les unitats del cos", ha afegit, "és un pas necessari, volem ser totalment transparents amb la nostra comunitat".

Dos dies de protestes pacífiques

La difusió de les imatges de la brutal pallissa policial a Nichols ha provocat de dos dies de protestes a diverses ciutats nord-americanes, la majoria pacífiques.

Milers de persones van participar en la manifestació pacífica a Memphis (Reuters/Leah Millis)

A Memphis, milers de persones han sortit als carrers per reclamar justícia. Ho han fet portant pancartes contra els "assassins blaus" o el "terror policial", preguntant als agents a qui protegeixen i denunciant racisme policial.

A Memphis, els manifestants van exigir responsabilitats a la policia (Reuters/Leah Millis)

També hi ha hagut protestes en ciutats com Washington o Nova York, on s'han viscut alguns incidents aïllats. A Times Square es van detenir tres persones, una d'elles per trencar els vidres d'un vehicle policial.

Un manifestant pregunta a la policia a qui protegeix i serveix (Reuters/David Dee Delgado)
A Nova York, els manifestants van omplir Times Square (Reuters/Jeenah Moon)
Pancarta contra la policia durant la manifestació de protesta a Washington (Reuters/Tasos Katopodis )

Abans de fer-se públiques les imatges, tant la família de Nichols com les autoritats i el mateix president dels Estats Units, Joe Biden, van fer crides a la calma demanant que les protestes fossin pacífiques.

La marxa de Memphis va tallar una de les principals vies de la ciutat (Reuters/Leah Millis)
Policies custodiant un edifici a Nova York durant la manifestació de protesta (Reuters/Jeenah Moon)
Protesta a Nova York contra la violència policial (Reuters/David Dee Delgado)

Biden va reconèixer estar commocionat per les imatges, va recordar que "la confiança pública és la base de la seguretat pública" i va lamentar que encara hi hagi "massa llocs dels Estats Units on aquests llaços de confiança estan degradats o trencats".

"La mort de Tyre és un dolorós recordatori que hem de fer més per garantir que el nostre sistema de justícia penal compleixi amb la promesa de justícia justa i imparcial, igualtat de tracte i dignitat per a tothom."

També ha promès a la família "una investigació ràpida, completa i transparent".

La mare de Tyre Nichols amb el seu advocat (Reuters/Ben Crump/ Twitter@AttorneyCrump)

23 minuts agònics

A les imatges que es van fer públiques la nit de divendres a dissabte, amb el consentiment de la família de la víctima, es veu tot el calvari que va viure Tyre Nichols la nit del 7 de gener.

En el vídeo, de 23 minuts i enregistrat per les càmeres dels cascos dels agents, s'hi pot veure tot el que va passar des del moment que els policies van aturar Nichols a crits i, sense donar-li cap explicació, el van treure a empentes del cotxe.

El jove diu que no ha fet res i que està tornant a casa, però els agents no l'escolten. En un determinat moment, Nichols intenta fugir corrent, però l'acaben atrapant, tirant a terra i donant-li cops fins que perd el coneixement.

Una imatge de Nichols després de rebre la pallissa, emmanillat tot i estar inconscient (Reuters/policia de Memphis)

En les imatges es veu com els cinc agents que l'apallissen li donen cops de puny i de porra i puntades de peu, fan servir pistoles Taser i gas pebre per reduir-lo, l'ofeguen i fins i tot el subjecten entre més d'un quan ja no s'aguanta dret o està emmanillat, per continuar donat-li cops.

Ell crida la mare, fins que queda inconscient.

A part dels cinc agents detinguts per apallissar-lo, n'hi ha més que són investigats perquè es miren l'escena sense intervenir-hi o esperen l'ambulància, amb Nichols ja inconscient, sense donar-li assistència.

També s'investiga els agents que no van socórrer Nichols i els sanitaris que el van atendre (Reuters/policia de Memphis)

Expulsats del cos i acusats d'homicidi

Els cinc agents directament implicats en la pallissa han estat expulsats del cos i van ser detinguts acusats de diversos delictes penals, entre els quals hi ha assassinat en segon grau, segrest, agressió i conducta inapropiada. Quatre ja han pagat la fiança i estan en llibertat amb càrrecs.

Els cinc agents detinguts i expulsats del cos per apallissar Nichols (Departament de Policia de Memphis)

Hi ha altres agents del cos de policia i dos de l'oficina del xèrif que surten a les imatges i són investigats per no haver aturat l'agressió. Alguns han estat apartats del servei mentre dura la investigació interna.

També s'està investigant dos tècnics del cos de bombers que suposadament haurien donat assistència mèdica a Nichols, ja inconscient, mentre esperaven l'arribada de l'ambulància.

Tyre Nichols va estar ingressat tres dies a l'hospital en estat crític abans de morir per les ferides de l'agressió.

El departament de policia ha reconegut que no ha trobat cap base sòlida que sustenti la denúncia inicial esgrimida pels agents que van apallissar Nichols, que van dir que l'havien aturat per conducció temerària.

Tyre Nichols, de 29 anys, tenia un fill de 4. Treballava a FedEx i era amant de l'skate i la fotografia.

 

ARXIVAT A:
PolicialEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut