La carta col·lectiva du per títol  "Por el fin de la prisión preventiva de los independentistas catalanes"
La carta col·lectiva du per títol  "Por el fin de la prisión preventiva de los independentistas catalanes"
Madrid

Més de 50 intel·lectuals espanyols, contra la presó preventiva dels presos de l'1-O

Denuncien que l'empresonament és "incomprensible" i la pena "desproporcionada" tenint en compte que no han comès actes violents

Actualitzat

Un grup d'intel·lectuals espanyols i personalitats del món de la cultura reclament l'alliberament dels polítics catalans empresonats. Ho fan en una carta que publica Eldiario.es en què denuncien l'"incomprensible" empresonament preventiu dels líders independentistes que, recorden, en alguns casos fa nou mesos que dura.

Segons diuen, els mouen "raons humanitàries" ja que els seus familiars i fills, alguns d'ells menors d'edat, només poden veure'ls 40 minuts a la setmana  a través d'un vidre, i una hora al mes en un vis a vis, i en un entorn gens apropiat com és una presó.

El firmants asseguren que no estan demanant cap tipus d'impunitat per als presos, però consideren que mentre no hi hagi una condemna hi ha altres maneres menys penoses de limitar els seus moviments fins que es faci el judici. A més, recorden que estan complint anticipant una pena "desproporcionada" sense que hagin comès actes violents.

Chomsky, la Nobel Jody Williams i Guardiola reclamen l'alliberament dels presos

Entre els més de 50 firmants hi ha escriptors com Bernardo Atxaga, Elvira Lindo, Manuel Rivas i Suso de Toro; músics com Nacho Vegas i Ismael Serrano, i cineastes com Montxo Armendáriz.

Prop de 200 representants del món cultural critiquen la presó preventiva i reivindiquen la llibertat d'expressió

La carta col·lectiva, que du per títol  "Por el fin de la prisión preventiva de los independentistas catalanes", acaba amb la següent petició:

"Fem una crida als qui tenen a la seva mà acabar amb aquesta situació perquè facilitin com abans la sortida d'aquestes nou persones de la presó. I a la societat espanyols, perquè mostri el seu rebuig a un empresonament que creiem injustificat".

Anar al contingut