Detenció d'una de les concentrades a la capital kazaja
Detenció d'una de les concentrades a la capital kazaja

Desenes de detinguts a les protestes al Kazakhstan pel canvi de nom de la capital

Eren actes pacífics contra la decisió del nou president de batejar Astanà com a Nursultan, el nom de l'expresident, que ha estat 30 anys en el poder

RedaccióActualitzat

L'endemà del canvi de nom de la capital del Kazakhstan hi ha hagut protestes de caràcter pacífic contra aquesta decisió impulsada pel nou president del país, Kassym-Jomart Tokayev. Les manifestacions han acabat amb desenes de detencions.

El nou cap d'estat d'aquesta república exsoviètica va impulsar l'aprovació al Parlament del canvi de denominació de la capital, fins ara Astanà, i, a partir d'ara Nursultan, en homenatge a l'expresident Nursultan Abixuly Nazarbayev, de 78 anys, que ha dimitit després de tres dècades al capdavant del govern.
 

Gran desplegament policial durant les manifestacions 

Les detencions s'han fet tant a Nursultan com a Almati, la ciutat més gran del país. Entre els detinguts hi ha la periodista Svletana Gluixkova, del mitjà opositor "Azattyg", que, a través de Twitter, ha explicat, des d'una comissaria de policia, que l'havien arrestat i que necessitava un advocat. A la periodista l'haurien interceptat quan entrevistava els concentrats.


La convocatòria de la concentració a la capital la va fer Mujtar Abliazov, un empresari perseguit per la justícia i que resideix fora del Kazakhstan. La marxa la va anunciar a les xarxes socials per protestar contra la decisió de batejar Astanà amb el nom de l'autòcrata Nursultan Abixuly Nazarbayev, que, tot i dimitir, manté pràcticament totes les atribucions que tenia com a cap d'estat.
 

El president sortint i l'entrant resen durant la visita a un festival que marca l'inici de la primavera (Reuters)

La decisió de canviar el nom de la capital kazakh ha provocat una gran polèmica perquè molts dels seus habitants consideren que aquesta modificació no podia fer-se sense consultar els ciutadans.

Des del govern s'assegura que no serà necessari canviar la denominació de les empreses, institucions o, fins i tot, clubs esportius que es diuen Astanà. El ministre d'Informació i Desenvolupament Social, Dauren Abayev, ha explicat: "Conservarem la marca 'Astanà', ja mundialment coneguda, i promocionarem una nova marca amb un gran potencial: 'Nursultan'". Si tenim en compte, doncs, les paraules d'Abayev, el famós equip ciclista Astanà Pro Team se seguirà dient d'aquesta manera.

Continuant a l'àmbit esportiu, aquest dijous al vespre, la capital es va estrenar com a Nursultan amb bon peu ja que la selecció de futbol del Kazakhstan va derrotar de manera contundent Escòcia per 3 a 0 en la fase prèvia de l'Eurocopa.

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut