Granota "Craugastor rubinus" a sobre d'una moneda mexicana (Foto: Jeffrey W. Streicher)

Descobreixen sis noves espècies de granotes minúscules que viuen a Mèxic

L'espècie més petita fa només 13 mil·límetres i els investigadors creuen que encara n'hi ha moltes més espècies per descobrir al país

Una recerca ha recollit tota la informació coneguda sobre les granotes que viuen a Mèxic i n'ha descobert sis espècies minúscules de les quals no es tenia notícia.

Els mascles adults de la més petita, que han anomenat "Craugastor candelariensis", fan només 13 mil·límetres de llargada, i els de les altres cinc no són gaire més grosses.

A diferència de la majoria de granotes, les sis espècies descobertes no passen per l'etapa de capgròs, i surten dels ous completament formades com a adultes, per això se les anomena de "desenvolupament directe".

La recerca l'han fet investigadors de la Universitat de Cambridge i del Museu d'Història Natural de Londres, al Regne Unit, i de la Universitat de Texas a Arlington, als Estats Units, i s'ha publicat a la revista Herpetological Monographs.

Exemplar de la granota "Craugaster cueyatl" (Foto: Jeffrey W. Streicher)

ADN i TAC per estudiar-les

Els investigadors van demanar a museus d'arreu del món gairebé 500 exemplars de granotes capturades a Mèxic i van analitzar-ne fragments d'ADN mitocondrial i també d'ADN del nucli de la cèl·lula.

També van escanejar-les amb TAC per veure'n l'estructura dels esquelets, i amb tota la informació genètica i física van poder comparar tots els exemplars com no s'havia fet mai.

L'investigador principal, Tom Jameson, zoòleg a la Universitat de Cambridge, explica que les granotes del gènere "Craugastor" són molt difícils de diferenciar i que així van poder identificar les espècies noves:

"Fins ara aquestes espècies havien passat desapercebudes perquè són petites i marrons i s'assemblen molt a altres granotes. Viuen a la fullaraca fosca i humida dels boscos, que és com un món secret: realment no sabem res del que hi passa, no entenem el seu comportament, com se socialitzen o com es crien."


Font d'aliment als boscos

Entrevistat per a la web de la seva universitat, Jameson ha explicat que, malgrat aquest desconeixement, està convençut que tenen molta importància en la cadena alimentària dels boscos on viuen:

"Creiem que és probable que tinguin un paper molt important en l'ecosistema com a font d'aliment per a tota la resta d'espècies, des de sargantanes fins a ocells depredadors."

De tota manera, la "Craugastor candelariensis" és ara la granota més petita de Mèxic, però al món hi ha almenys una altra espècie més petita, la "Paedophryne amanuenses", a Papua Nova Guinea, que no arriba ni als 8 mil·límetres de llargada.

Hi ha moltes més espècies per descobrir

Jameson i el seu equip han batejat les sis noves espècies, i a una l'han anomenada "Craugastor cueyatl", perquè la paraula "cueyatl" significa "granota" en la llengua nahua, parlada a la zona on la van trobar.

Els investigadors estan convençuts que a Mèxic encara hi ha moltes espècies de granota per descobrir, perquè les expedicions que van recollir les mostres van deixar moltes àrees sense explorar.

Bosc de Mèxic on viu la granota "Craugastor cueyatl" (Foto: Jeffrey W. Streicher)

Granotes microendèmiques

També alerten que algunes espècies són microendèmiques, és a dir, que viuen en àrees extremament petites, en alguns casos limitades a un turó determinat, cosa que les fa molt vulnerables.

Per això demanen que es facin més expedicions que permetin recollir més exemplars per poder identificar les espècies que encara queden per descobrir.

La desforestació i el canvi climàtic són dos dels riscos que amenacen les granotes, però també una malaltia provocada per un fong, la quitridiomicosi, que està matant amfibis sobretot a tot Amèrica i a Austràlia.

 

 

ARXIVAT A:
Recerca científicaMèxic
Anar al contingut