Denuncien dècades d'abusos a l'Institut del Teatre que impliquen professors com Joan Ollé

La majoria són casos d'assetjament sexual a alumnes, i la directora afirma que aquest mateix dilluns prendran mesures

RedaccióActualitzat

Un reportatge del diari Ara ha destapat aquest diumenge tot un seguit de casos d'assetjament sexual i abusos que han passat durant anys a l'Institut del Teatre, l'IT.

Els autors del reportatge afirmen que han parlat amb una vintena de persones que han patit o que han estat testimonis d'assetjaments per part d'uns quants professors.

En concret, el reportatge assenyala el director i dramaturg Joan Ollé com a professor que acostuma a adreçar-se a les alumnes amb comentaris vexatoris i humiliants.

 

Promeses de feina

Més enllà d'aquests comentaris, algunes alumnes denuncien que les ha assetjat directament, prometent-los feina en obres de teatre i exigint-los contactes íntims a canvi.

És el cas de Marina P., que diu que va arribar a tallar una relació amb un altre alumne per exigència d'Ollé:

"Em va dir que a quart podia fer el taller d'interpretació amb ell i que m'agafaria per a un espectacle. Em va agafar molta por, sentia que no aguantaria tenir-lo cada dia a prop meu. Em feia molta por que s'enfadés."

Aquesta noia diu que va acabar marxant a l'estranger perquè "li feia sentir terror", i que no va gosar anar a la direcció de l'institut per denunciar-lo.

Una denúncia informal

Un altre cas és el de Juliana A., que sí que va denunciar-lo, i que explica que Ollé li enviava missatges insistentment, malgrat que ella no li feia cas:

"Algun cop es va oferir a fer-me un massatge. Jo em vaig deixar fer, però forçada. Em feia insinuacions, i en vaig parlar amb la tutora i amb la companya de taller, però no volien fer res. Tenien por".

La Juliana explica que, seguint el consell d'un altre professor, va presentar la denúncia per una via informal, i va aconseguir que la direcció parlés amb ell.

Segons el reportatge, la resposta que va rebre la Juliana va ser que Ollé s'havia compromès a canviar d'actitud, i que això esgotava el procediment:

"A mi ningú no em va dir res, no es va activar cap mecanisme ni cap protocol."


"Conseqüències greus"

Això va passar el 2016, quan al capdavant de l'Institut del Teatre ja hi havia l'actual direcció, amb Magda Puyo com a directora.

Entrevistada aquest diumenge al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio", Puyo ha expressat la seva "repulsa absoluta" per aquest cas, i ha dit que s'activarà el protocol contra l'assetjament sexual:

"Dilluns ens posarem en marxa amb el protocol i a més amb rapidesa per veure com solucionem aquest tema o com el tanquem."

La directora de l'IT ha dit que ja ha parlat amb Ollé, en una conversa "molt difícil i dolorosa, però contundent",  i que ell sap que hi haurà "conseqüències greus".

En un comunicat fet públic aquest mateix diumenge, la institució ha afirmat que aquest mateix dilluns "s'analitzarà la continuïtat de Joan Ollé com a docent" del centre:


 

El cos i les emocions

Puyo ha dit que en els últims 10 anys no s'ha rebut cap denúncia formal d'assetjament, però ha admès que hi ha casos que han arribat a la direcció de manera informal.

En tot cas, ha negat que en el món teatral hi hagi més assetjament que en altres sectors:

"El nostre crec que és un dels sectors on es té més cura d'aquestes coses, justament perquè es treballa amb el cos i es treballa amb les emocions."

Puyo ha dit que va accedir a la direcció de l'Institut de Teatre a finals del 2015, i que va posar en marxa la creació del protocol contra l'assetjament sexual, que es va aprovar el 2018, que està penjat a la seva web, i que s'ha facilitat molt el poder-s'hi acollir.

També ha reivindicat "la feina inqüestionable" de la immensa majoria de professors de la institució. 

Altres professors

El reportatge del diari Ara exposa casos que afecten dos professors més, que, a diferència d'Ollé, ja estan jubilats: Jorge Vera i Berty Tovías.

De Vera cita una exalumna que l'acusa de "fer comentaris sexualitzats sobre el meu cos", en comptes d'avaluar la seva feina.

Una altra diu que la va fer representar una escena de sexe despullada amb un company, malgrat que al text escollit no n'hi havia cap.

A Tovías diversos alumnes l'acusen de tocaments obscens reiterats.

El reportatge afirma que els testimonis entrevistats assenyalen altres professors que haurien aprofitat la seva posició per aconseguir mantenir relacions amb alumnes.


"Notícia trista"

El president de l'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, ha expressat tristesa:

"Que passi en el centre on t'estàs formant, on ets més sensible, on ets més inexpert i tens totes aquestes ganes d'aprendre i de xuclar tot el que pots dels teus professors, que en teoria han de ser els teus tutors i guies, és una notícia trista per tot el sector."

L'actor Àlex Casanovas, aquest diumenge entrevistat per TV3

També han començat a parlar exalumnes, com és el cas de Roser Bosch, que va estudiar-hi entre el 1993 i el 1997, i que afirma que tothom va patir els abusos:

"Això no és teatre, senyors. Això és un maltractament psicològic, i el vam patir tots i totes, i avui molts i moltes dels que ho van patir són actors reconeguts i de renom."

Roser Bosch, exestudiant de l'Institut del Teatre, aquest diumenge entrevistada per TV3

 

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut