Dues de les víctimes van ser trobades mortes en un pis del Prat de Llobregat (ACN/Àlex Recolons)

Demanen tres penes de presó permanent per al líder d'un clan de narcos dominicans

Se'l jutja a l'Audiència Nacional, amb tres persones més, per l'assassinat de tres membres d'una banda rival que els haurien robat una partida de cocaïna

Virgínia Arqué Nueno

A l'Audiència de Barcelona ha començat, aquest dimecres, un nou judici relacionat amb la guerra entre les anomenades "bandes dominicanes" dedicades al narcotràfic que operen a Catalunya.

Al banc dels acusats, el suposat líder d'un clan dedicat al narcotràfic (conegut com Cacon o el Senyor del Paral·lel), per a qui la fiscalia demana tres peticions de presó permanent revisable, i tres membres més de la banda.

Se'ls acusa de tres delictes d'assassinat amb traïdoria i un de temptativa d'assassinat, a més dels delictes de tinença d'armes i pertinença a grup criminal.

Als quatre acusats se'ls jutja per tres assassinats comesos entre el març i l'abril del 2017 com a càstig o represàlia pel robatori d'una partida de cocaïna.

En l'historial del clan, però, hi ha d'altres crims encara pendents de judici o sense resoldre.

Entre el 2016 i el 2017, la guerra entre aquestes bandes pel control del mercat de la droga a Catalunya va deixar un mínim de 6 morts a trets en pocs mesos, tots d'origen dominicà.

Traïcions, revenges i execucions a sang freda

Segons l'escrit de la fiscalia, el 25 de març del 2017 membres d'un grup rival van robar una partida de droga en un pis de Cacon del Poble-sec de Barcelona, a prop del Paral·lel.

Un dels presumptes autors d'aquell robatori (un suposat membre del clan de Cacon que l'hauria traït) va aparèixer mort, uns dies després, en un descampat a Sant Joan Despí, en el que semblava una execució a sang freda. A l'home, que tenia 6 fills, el van trobar amb una bossa al cap i les mans lligades a l'esquena.

A dos més, Jean Carlos i Joel, els van trobar un mes més tard, el 27 d'abril, morts a trets en un pis al barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat. A l'habitatge també hi havia una noia ferida de bala, que va sobreviure.

Els assassins haurien aconseguit entrar al pis sense dificultats gràcies a una altra traïció. Els acompanyava un home que fins llavors hauria estat membre del clan de les víctimes i que també hauria traït els seus.

Una de les armes utilitzades en el doble crim del Prat era la mateixa que s'havia fet servir al març per executar l'home trobat a Sant Joan Despí.


Testimonis protegits

La fiscalia demana una pena exemplar per al líder del grup, per la seva perillositat i reincidència: fins a tres penes de presó permanent revisables. Dos dels altres tres acusats també afronten la pena màxima, presó permanent revisable.

Aquest dimecres es tria les 9 persones que faran de jurat popular en un judici envoltat de mesures de seguretat i protecció addicionals per evitar amenaces i pressions a pèrits i testimonis.

En aquest judici, que es preveu que duri un mes, només es jutgen aquests tres assassinats. La policia creu que els crims podrien estar relacionats amb altres de la mateixa època, alguns encara per resoldre.

Un seria la mort d'un jove en una discoteca llatina a l'avinguda del Paral·lel l'abril del 2016. Un altre, l'assassinat d'un home trobat amb dos trets al cap a l'interior d'un cotxe, el novembre del mateix any, a l'Hospitalet de Llobregat; i també l'assalt en ple carrer, a l'avinguda de la Meridiana de Barcelona, d'un cotxe en què va morir una persona i dues més van resultar ferides de bala.

 

La víctima d'aquell crim havia sobreviscut a un altre intent d'assassinat, pocs mesos abans, a mans d'un sicari a sou anomenat el Revólver, jutjat a la mateixa Audiència de Barcelona, ara fa tres anys.

ARXIVAT A:
DroguesNarcotràfic
Anar al contingut