Barcelona

Condemnat a set mesos de presó el propietari de la llibreria Europa per justificar l'Holocaust

El propietari de la llibreria Europa de Barcelona, Pedro Varela, ha estat condemnat a set mesos de presó per un delicte de genocidi, per vendre llibres que justificaven l'Holocaust. L'Audiència de Barcelona, però, l'ha absolt del delicte d'incitació a l'odi racial, perquè considera que no es pot provar que els llibres trobats a la botiga incitessin a l'odi i la violència. El tribunal ha tingut en compte la sentència recent del Constitucional, que va dictaminar que negar l'Holocaust no era delicte, perquè xocava amb el dret a la llibertat d'expressió. SOS Racisme ha anunciat que estudia recórrer la sentència perquè "debilita la democràcia" i "deixa una esquerda oberta" a l'extrema dreta.

Actualitzat

A la sentència, la secció tercera de l'Audiència ha estimat parcialment el recurs d'apel·lació de Varela contra la sentència del jutjat penal número 3 de Barcelona, que el va condemnar a cinc anys de presó el 1998.

Ara es considera que pels llibres trobats a la seva botiga no es pot provar que incitessin a l'odi i la violència i que, pel temps passat, se li pot aplicar l'eximent de dilacions indegudes.

La rebaixa de la condemna té en compte la recent sentència del Tribunal Constitucional que, després d'estudiar-ho set anys, va decretar que la negació del genocidi no és delicte. Arran d'això, la fiscalia va demanar retirar de la causa l'acusació per negació del genocidi. Tot i això, l'Audiència l'ha condemnat per aquest delicte, perquè considera que sí que va justificar l'Holocaust. En canvi, l'absol de provocació a la discriminació, a l'odi i a la violència contra grups per motius racistes, antisemites, ideològics o religiosos, entre d'altres.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut