Pedro Varela en una imatge d'arxiu durant una sessió a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
Pedro Varela en una imatge d'arxiu durant una sessió a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
Barcelona

El propietari de la Llibreria Europa ingressarà aquest dijous a la presó per enaltiment del genocidi

Durant gairebé 20 anys, del 1973 al 1994, al carrer de Sèneca número 12 de Barcelona hi va haver la seu del Cercle Espanyol d'Amics d'Europa (CEDADE), un grup polític de tendència nacionalsocialista creat a Barcelona l'any 1966. Al llarg de tots aquests anys, el local va compartir el seu ús amb la llibreria regentada pel president del CEDADE, Pedro Varela. La Llibreria Europa, que encara opera amb normalitat a la mateixa adreça del barri de Gràcia, és un centre de difusió d'idees genocides, segons ha dictaminat la justícia. Per això, el seu propietari haurà d'ingressar a la presó dijous que ve.

Actualitzat
El propietari de la Llibreria Europa del barri de Gràcia, Pedro Varela, condemnat per un delicte de difusió d'idees genocides, ingressarà a la presó el dijous que ve després d'haver rebut l'ordre d'ingrés. Aquest és l'efecte de la condemna de 2 anys i 9 mesos de presó que aquest any va dictar el jutjat penal número 11 de Barcelona i que més tard l'Audiència de Barcelona va rebaixar a un any i tres mesos.

El llibreter de l'establiment del carrer de Sèneca va demanar que se suspengués la pena al jutjat penal número 15 de Barcelona, l'òrgan judicial encarregat d'executar-la. A finals d'octubre, el jutjat va rebutjar la suspensió. A més, Pedro Varela ja tenia una altra sentència condemnatòria amb una pena de set mesos de presó, corresponent a l'any 2008, un fet que va fer decantar la decisió de la jutge.

Per la seva banda, Varela ha explicat que va rebre l'ordre divendres, quan ja era fora de Barcelona gaudint del pont de la Puríssima, per la qual cosa ha decidit que un cop hagin passat les jornades festives es presentarà voluntàriament al centre que li pertoqui. El llibreter sosté que "és inexplicable que em condemnin per editar llibres". "Jo només els venc, no els edito, tot i que ells ho disfressen de delicte", ha matisat.

Al llarg de la seva història, la Llibreria Europa ha estat escenari de nombrosos atacs violents motivats per la naturalesa ideològica dels continguts que difon, raó per la qual és considerada la casa de llibres més conflictiva de Barcelona. Darrerament, va tornar a ser notícia pel saqueig que li van fer una vintena d'encaputxats durant la jornada de vaga general del 29 de setembre. Arran d'aquest fet, Pedro Varela, que va denunciar l'assalt als Mossos d'Esquadra, va lamentar que els saquejadors es disfressessin de vaguistes per perpetrar un acte "d'enemistat política".

Anar al contingut