Operació de la policia a la llibreria Europa el juliol del 2016
Operació de la policia a la llibreria Europa el juliol del 2016
Barcelona

70.000 euros de multa a l'amo de la llibreria Europa per publicar "Mein Kampf"

Pedro Varela va editar i vendre uns 4.400 exemplars de l'obra de Hitler entre 1997 i el 2010, quan els drets d'autor eren propietat de l'estat de Baviera

RedaccióActualitzat

Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat el propietari de la Llibreria Europa de Barcelona, Pedro Varela, a pagar 67.637 euros a l'estat de Baviera per haver editat i distribuït 4.375 exemplars de "Mein Kampf", d'Adolf Hitler, sabent que els drets d'aquesta obra pertanyien a l'estat alemany.

En aquests moments, el llibre ja és del domini públic, però fins al 30 d'abril del 2015, el dia en què es van complir els 70 anys de la mort de Hitler, els drets d'edició corresponien a l'Estat de Baviera i qualsevol edició d'aquesta obra es considerava un delicte contra la propietat intel·lectual.

Entre els anys 1997 i 2010, Varela va publicar 4.375 volums de "Mein Kampf" ("La meva lluita"), fins a arribar a la desena edició, i els va distribuir, no solament a través de la seva llibreria, sinó en altres centres comercials i editorials d'Espanya i l'estranger. El valor total de la venda d'aquests exemplars va arribar als 98.264 euros i el benefici per a Varela va ser de 67.637 euros, la quantitat que ara ha de pagar.

La sentència diu que Baviera ha renunciat a l'acció penal contra Varela perquè els drets d'autor són lliures des del 2015, però no ha renunciat formalment a la indemnització.

El jutge el condemna per un delicte contra la propietat intel·lectual també a sis mesos de presó, 1.080 euros de multa i a un any d'inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres.

 

Anar al contingut