L'interior d'una llibreria
L'interior d'una llibreria (ACN / Gerard Vilà)

Demanda conjunta de 22 editorials contra Àgora pels retards en la distribució de llibres

Asseguren que al magatzem encara hi ha 350.000 llibres bloquejats i reclamen 3 milions d'euros a la distribuïdora

22 editorials catalanes, agrupades sota el nom de Xarxa de Llibres, han interposat una demanda judicial contra la distribuïdora Àgora, pertanyent al grup Enciclopèdia Catalana. Les editorials acusen Àgora d'haver distribuït deficientment els seus llibres durant l'any passat, cosa que els hauria fet perdre moltes vendes.

Avui, als magatzems d'Àgora encara hi hauria 350.000 llibres que no s'haurien posat a la venda ni s'haurien retornat a les editorials afectades. Xarxa de Llibres també acusa Àgora de no haver pagat factures pendents. Per tot plegat, la quantitat reclamada frega els 3 milions d'euros.


L'origen: l'aliança entre les distribuïdores Àgora i Les Punxes

Aquesta polèmica va arrencar el setembre deL 2022, quan la distribució de llibres a Catalunya va viure un dels canvis més importants dels últims anys arran de l'aliança entre les distribuïdores Àgora i Les Punxes, les dues grans empreses catalanes del sector. Una unió que va suposar l'obertura d'un nou centre logístic al Parc Logístic Prologis, a la Granada (Alt Penedès).

La creació d'Entredos va suposar l'obertura d'un gram magatzem logístic de llibres a la Granada, a l'Alt Penedès
La creació d'Entredós va suposar l'obertura d'un gram magatzem logístic de llibres a la Granada, a l'Alt Penedès (CCMA)

El resultat de la fusió va ser el naixement d'una nova empresa anomenada Entredós, la qual, segons denuncien les editorials agrupades sota el paraigua de Xarxa de Llibres, hauria propiciat un empitjorament en el servei prestat a llibreries i editorials.

El resultat és que, durant el darrer quadrimestre deL 2022, les 22 editorials denunciants van viure una acusada caiguda de les vendes. Aquesta situació insostenible es va allargar durant mesos fins que Xarxa de Llibres va contractar els serveis d'un altre operador logístic, Elkar-ACL, tot i que això representava traslladar els seus estocs fora de Catalunya.


Acusen Àgora d'incomplir el calendari i perjudicar el Sant Jordi

La direcció d'Àgora, expliquen fonts de les editorials afectades, es va comprometre a facilitar el trasllat dels estocs dels editors al nou distribuïdor, però va incomplir el calendari, cosa que va repercutir negativament en la campanya del Sant Jordi de 2023.

Els editors demandants lamenten que el Grup Enciclopèdia no hagi aportat cap solució ni cap calendari d'actuació per resoldre els impagaments i el retorn dels llibres que encara tenen a les seves instal·lacions i no descarten noves actuacions judicials.

Les 22 editorials que s'agrupen sota la comercialitzadora Xarxa de Llibres són: Cossetània Edicions, Lectio Ediciones, Quorum Llibres, Sidillà edicions, Voliana edicions, Profit editorial, Amat edicions, Símbol Editors, Eumo Editorial, Bindi Books, Editorial Poncianes, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Editorial Barcino, Editorial Les Hores, Babulinka Books, Editorial Bromera, Tàndem edicions, Més Llibres, Animallibres, Algar, Angle Editorial i Capital Books.

 

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut