Dels 0 euros d'Espanya als 424 de Suècia: les ajudes a la natalitat a Europa

Malgrat que l'economia ha estat creixent en els últims cinc anys, la natalitat ha continuat caient com ho va fer durant la crisi

RedaccióActualitzat

La natalitat, a Espanya, no s'ha recuperat des de l'última crisi. Malgrat que l'economia ha crescut en els últims cinc anys, la natalitat ha continuat caient.

Si el 2009, el pitjor any de caiguda econòmica, hi va haver 84.000 naixements, quatre anys després ja només en van néixer 71.000, 13.000 menys. I les dades del 2018 representen una disminució de 23.000 naixements respecte a nou anys abans.

 

 

Una evolució similar indiquen les dades de fecunditat, el nombre de fills que, de mitjana, haurà tingut cada dona al llarg de la seva vida. El 2009 era de prop d'1,5 fills i l'any passat estava en 1,3%.

 

 

Hi ha causes sociolaborals que explicarien aquesta evolució, però hi ha un factor que, a diferència d'altres països, també hi contribueix. Mentre que aquí les ajudes a la natalitat es limiten a una deducció fiscal durant els tres primers anys, en molts països, les famílies reben mensualment una assignació per cada fill.  

 

Les polítiques de natalitat a Europa

A Espanya, la taxa de fecunditat el 2018 es va situar en 1,25 fills per dona, amb unes ajudes familiars de 0 euros.

 

A França, la taxa de fecunditat és d'1,9 fills per dona, i el govern paga 130 euros mensuals a partir del segon fill i gairebé 300 per un tercer.

 

A Suècia, la taxa de fecunditat és d'1,7 fills per dona i les ajudes parteixen des del primer fill, amb 118 euros, 250 si se'n tenen dos i 424 si s'arriba al tercer.

 

Al Regne Unit, la taxa de natalitat és també d'1,7 fills per dona i les ajudes van des dels 50 als 300 euros mensuals, depenent de diversos criteris.

 

A Alemanya, la taxa de fecunditat és més baixa, d'1,5 fills per dona. Les ajudes són de 194 euros pels primers dos fills i dos-cents pel tercer.

 

Les polítiques socials dels països amb més estat del benestar inclouen molt d'habitatge públic i llargs permisos de maternitat per a dones i homes.

La major part de la població diu a les enquestes que desitjaria tenir dos fills al llarg de la seva vida. Però, actualment, a Catalunya hi ha un 20% de dones que arriben a la fi de la seva edat fèrtil sense tenir fills.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut