La visió del metavers que SK Telecom ha presentat al MWC (Europa Press)
La visió del metavers que SK Telecom ha presentat al MWC (Europa Press)

Del metavers al 6G: novetats i curiositats que ens deixa el Mobile postpandèmic

La connectivitat 5G i 6G, la realitat virtual i la intel·ligència artificial, grans eixos del Mobile World Congress d'aquest any, que tanca una edició d'èxit absolut

Mireia Segú Soliva/Mireia Rom Salvador/Carla Riverola Brutau/Clara Pàmies CodinaActualitzat

L'edició postpandèmica del Mobile World Congress arriba al final amb un balanç molt positiu: 60.000 assistents provinents de 200 països i més de 1.900 empreses, entre expositors, patrocinadors i col·laboradors, segons dades dels organitzadors, que superen les seves pròpies previsions.

GSMA parla d'una edició "vibrant" i "dinàmica", i d'"èxit absolut", un èxit que, segons el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, "ha tornat a posar Barcelona al centre del món". Però més enllà de les xifres, què en queda del Congrés Mundial de Mòbils de Barcelona?

Telèfons i dispositius a banda, enguany en el Mobile ha explotat la connectivitat del 5G i del 6G i les possibilitats que ofereix. El que comença com un joc o una curiositat acaba convertint-se en usos quotidians tan variats com les seves possibilitats de negoci.

En aquest certamen tot just s'ha començat a parlar de com serà el 6G i què s'hi podrà fer, però, segons el periodista expert en tecnologia Albert Cuesta, no arribarà fins al final d'aquesta dècada. El president de la fundació puntCAT, Genís Roca, apunta que el Mobile haurà servit, a banda de per presentar nous aparells, per discutir "cap on anirà el futur de la tecnologia, així com el futur del negoci".

 

Realitat virtual: viatjar sense moure's de lloc

Un dels llocs on es fan cues més llargues és una atracció de realitat virtual que convida a fer un viatge en una nau espacial.

D'experiències immersives, els pavellons n'estan plens. Per exemple, unes ulleres que et passegen per la catedral de Notre Dame de París.

Un pas més és el que ofereix el metavers, un concepte que ja fan servir moltes empreses i que consisteix en una realitat immersiva en què l'usuari no és només un espectador, sinó que també pot interactuar i prendre decisions. Aquesta experiència es pot portar a l'extrem si s'utilitzen ulleres de realitat virtual. Per exemple, en una es pot viure un concert d'una cantant coreana, i viure'l amb altres persones que estan connectades en aquest metavers.

La cursa per la connectivitat

Un altre dels grans eixos d'aquesta edició és millorar i ampliar la connectivitat. S'ha presentat el sistema 5G empresarial, que permet guanyar cobertura en espais molt grans, com estadis de futbol, on ja hi ha cobertura de wifi, però que en moments determinats, per l'alta demanda, pot ser insuficient.

També s'utilitzaria, per exemple, en telemedicina. "En operacions en remot cal una cobertura absolutament fiable, i per això el wifi no et serveix. En aquests casos, s'utilitzaria la part 5G que donaria l'operador i que garantiria la integritat de la connexió", explica Lluís Martínez Pons, vicepresident de Telco a HPE per al sud d'Europa.

Uns metres més enllà, uns executius participen en una cursa de cotxes reals en un circuit de París. Quan acabin, també podran conduir un dron submarí situat a 350 quilòmetres, a l'Oceanogràfic de València.

Intel·ligència artificial, la nova eina per a la medicina

La salut és un dels sectors que pot treure més profit dels avenços tecnològics, com els que s'han fet en matèria d'intel·ligència artificial.

 

Uns sensors enganxats a un mallot i a unes plantilles recullen una sèrie de dades que, introduïdes a l'ordinador, avaluen l'estat de salut del pacient de l'1 al 10 i envien la informació als professionals perquè puguin prendre decisions més acurades pel que fa al seu diagnòstic o al seu tractament.


Curiositats per a tots els gustos

Qui ha estat especialment enfeinat aquests dies és un robot cambrer que serveix vins i sucs. Gràcies al 5G, parla diversos idiomes i reconeix clients habituals. Ha estat un punt de trobada de congressistes per fer un glop abans de seguir descobrint curiositats tecnològiques.

L'objectiu, segons el responsable de projectes d'innovació 5G de Telefònica, Juan Cambeiro, és "substituir aquests robots per màquines de vènding i que, per tant, la compra sigui personalitzada".

Per a aquells que sempre es queden sense bateria, també s'ha presentat un carregador que l'omple al 100% en només 9 minuts. I en 5, la meitat. Pots veure alguns d'aquests ginys en el següent reportatge:

 

Altres de les novetats destacades d'enguany són televisors transparents i robots que en un futur podran fer de gossos pigall o moure's en entorns perillosos.

ARXIVAT A:
TecnologiaMobile World Congress
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut