Joacine Katar Moreira
Joacine Katar Moreira
Lisboa

Debat a Portugal pel temps de les intervencions d'una diputada tartamuda a l'Assemblea

Alguns analistes han criticat que Joacine Katar Moreira sigui la diputada del partit Livre perquè creuen que ser tartamuda és incompatible amb el seu càrrec

RedaccióActualitzat

En les eleccions del 6 d'octubre per a l'Assemblea de la República, el partit de l'esquerra radical Lliure de Portugal portava com a cap de llista Joacine Katar Moreira. Van apostar per una dona negra, antiracista, feminista i, a més, tartamuda.

Joacine va guanyar l'únic escó pel partit Livre (55.660 vots) i es va convertir en diputada i en una de les noves cares del Parlament portuguès.

Pels seus problemes a l'hora d'expressar-se verbalment, el partit va demanar a l'Assemblea que li concedís a Joacine Katar Moreira un temps extra durant les seves intervencions. Argumentaven que els diputats havien de ser tolerants amb Katar Moreira i li havien de permetre expressar amb prou temps les seves idees.

Dimecres, la diputada no va aconseguir plantejar una pregunta amb els 90 segons que li pertocaven. La seva intervenció va durar el doble.

 

Polèmica pel càrrec que té Joacine Katar Moreira

Diversos analistes han abordat el cas d'aquesta diputada, no perquè Joacine Katar sigui tartamuda sinó perquè el seu problema, diuen, és incompatible amb el seu càrrec.

Pensen que no hauria de ser la diputada del seu partit a l'Assemblea perquè és difícil que desenvolupi la feina correctament. Altres diuen que aquest paper la fa patir molt i que el podria exercir un altre dels seus companys mentre ella pot, per exemple, dedicar-se a escriure els discursos.

Però, mentre les discussions continuen, la diputada desenvolupa el seu càrrec amb tota la normalitat possible i amb el suport dels membres del seu partit.

Joacine ja havia declarat feia temps que ella no tartamudeja quan pensa i que el perill real està en els diputats que queden encallats en els seus pensaments.

 

Anar al contingut