L'Havana

Cuba commemora el 50è aniversari de la creació de les forces armades amb l'absència dels germans Castro

Cuba està de festa militar. L'illa commemora el Dia de les Forces Armades Revolucionàries i el 50è aniversari de la travessia del iot "Granma" des de Mèxic que va marcar l'inici de la revolució comandada per Fidel Castro. Però ni ell, ni el seu germà Raúl, actual president del país, han assistit a la gala de celebració. Fidel se la perdrà per raons òbvies. La seva malaltia, declarada "secret d'estat", no li permet aquests esforços. El vicepresident del Consell d'Estat, Juan Almeida, ha estat l'encarregat de presidir la jornada inaugural d'uns actes que s'allargaran durant tota la setmana i culminaran amb el 80è aniversari de Fidel Castro, en què s'espera que reaparegui.

Actualitzat

Fidel Castro es recupera satisfactòriament de la malaltia intestinal que l'ha deixat apartat de la vida pública, segons assegura l'ambaixador de Cuba a Xile. Aquestes declaracions arriben a una setmana de l'esperada reaparició de Castro amb motiu del seu 80è aniversari. De moment però, la seva absència i la del seu germà, actual president, ha estat el fet més destacat de l'inici de les celebracions que commemoren el desembarcament del "Granma" i la creació de les forces armades.

El "Granma" era el vaixell on anaven Fidel Castro, Ernesto "Che" Guevara i prop d'un centenar d'insurgents, quan van desembarcar a Cuba el 1956. Els actes s'allargaran fins dissabte, quan es farà una gran desfilada militar a l'Havana. La inauguració però, ha tingut lloc al teatre Karl Marx de l'Havana, on han acudit els comandants històrics Ramiro Valdés i Guillermo García, el vicepresident Carlos Lage, el president del Parlament, Ricardo Alarcón, i una àmplia representació de la prefectura de les forces armades revolucionàries (FAR). Més de 1.300 persones d'arreu, entre ells alguns mandataris com el bolivià Evo Morales, han estat convidats als actes, segons la Fundació Guayasamín, promotora de la iniciativa.

La possible aparició de Fidel Castro per presidir la desfilada, que no ha estat confirmada oficialment, ha desembocat en tot tipus d'especulacions a l'illa. Tot i això, alts funcionaris cubans continuen llançant missatges encoratjadors sobre la recuperació de Fidel Castro, qui, en un fet sense precedents, es va veure obligat a delegar provisionalment el poder en el seu germà Raúl el 31 de juliol passat, després d'una operació d'urgència per una hemorràgia intestinal. Des de llavors, les escasses imatges divulgades pels mitjans oficials de l'illa sobre l'evolució de Castro han suplert l'absència d'informes mèdics.

Amb el "Granma" neix un mite

El 25 de novembre de 1956, Fidel Castro, el seu germà Raúl, Ernesto "Che" Guevara i 79 joves rebels més van partir del port mexicà de Tuxpan, a Veracruz, cap a les costes cubanes. Pilotaven un vaixell conegut com el "Granma", un iot amb capacitat per a 25 persones, per iniciar la lluita armada contra la dictadura de Fulgencio Batista.

Acabava així l'exili mexicà de Fidel Castro, que havia arribat a la capital del país feia un any i mig després de sortir de la presó d'Isla de Pinos, actualment Isla de la Juventud, on complia condemna pel frustrat assalt a la caserna Montcada, el 26 de juliol de 1953.

L'excés de pes i la fragilitat del "Granma" van convertir el viatge cap a l'illa en un autèntic malson. La travessia va acabar el 2 de desembre, més que en un desembarcament "en un naufragi", en paraules del "Che". El vaixell va arribar a un lloc del litoral sud-oriental cubà proper a la mítica Sierra Mestra, que va esdevenir el quarter general dels revolucionaris durant els 25 mesos que va durar la lluita contra les forces de Batista. La resta, és història.

Anar al contingut