La piscina municipal de Cappont, a Lleida
La piscina municipal de Cappont, a Lleida (ACN/Salvador Miret)

Crida a la prudència davant l'augment de persones ofegades, sobretot en piscines

En el que portem d'estiu, han mort 13 persones a les platges i 7 a les piscines de Catalunya

RedaccióActualitzat

Som en ple primer cap de setmana d'agost, amb temperatures molt altes i màxima afluència a platges i piscines. Aquest és el context que remarca Protecció Civil a l'hora de fer una nova crida a extremar les precaucions per evitar accidents i ofegaments.

En el que portem d'estiu, 20 persones han mort ofegades en platges i piscines a Catalunya. 13 han perdut la vida a la platja i la resta, 7, en piscines.

Pel que fa a les platges, s'han comptabilitzat exactament les mateixes defuncions que el 2021 per aquestes dates. De les 13 persones que han mort, 7 han perdut la vida en platges de la Costa Brava; 4 a la Costa del Garraf i 2 a la Costa Daurada.

La darrera persona, un home de 74 anys que va morir dissabte passat a la platja de Sitges. Han estat 9 homes i 4 dones. Un 84% d'aquestes persones tenien més de 60 anys i no ha mort cap menor d'edat.

Del total de persones que han mort, 7 han perdut la vida mentre hi havia servei de vigilància i bandera verda; 3 amb vigilància i bandera groga i 3 més sense servei de vigilància en el moment de l'incident. A banda, 9 persones més han resultat ferides greus i crítiques.

 

Pitjors dades a les piscines respecte de l'any passat

En canvi, a les piscines, les dades són pitjors. El 2021 va haver-hi 4 morts i 6 ferits en aquest període. Aquest estiu hi ha 7 persones mortes i els ferits greus ja són una vintena, la majoria dels quals, setze, són menors d'edat.

De les persones que han mort, 5 es banyaven en piscines particulars i 2 en piscines públiques. Les 5 persones ofegades en espais particulars eren majors d'edat, i els dos morts en piscines públiques han estat menors.

De la vintena de casos de persones ferides, 14 han estat en piscines d'ús públic mentre que 6 han estat en piscines privades. Les edats amb més ofegaments són dels 3 als 5 anys.

Consells de seguretat 

Protecció Civil remarca que, al mar, cal evitar entrar a l'aigua si ens trobem malament o estem cansats, no tirar-nos-hi de cop després d'haver menjat o haver fet un esforç intens; i vigilar en tot moment els infants.

Un altre dels consells és no practicar esports nàutics en solitari i, en tot cas, avisar familiars o amistats sobre el lloc on et dirigeixes i l'hora que tens previst tornar.

La platja de Sitges
La platja de Sitges va registrar la darrera mort, dissabte 30 de juliol (ACN/Gemma Sánchez)

A la piscina, es recomana no fer servir material com pilotes o objectes inflables que pugui suposar un risc per als usuaris. A banda, es demana aplicar consells de sentit comú com ara que els infants no es quedin sols en cap moment quan s'estiguin banyant o jugant al voltant de la piscina.

 

En estanys o llacs, es demana anar amb compte amb els corrents i els remolins. També es remarca que no ens hem de tirar de cap si desconeixem la profunditat de l'espai.

Finalment, és important comprovar que a la zona hi hagi cobertura telefònica per poder avisar el 112 si hi ha alguna emergència. 
 

Visor de platges en temps real

Protecció Civil manté en actiu, com cada temporada de bany, la pàgina web del visor de platges amb informació en temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que hi oneja, si hi ha meduses, i quins serveis estan disponibles.

 

Anar al contingut