Creixen els delictes sexuals denunciats a Barcelona i baixen robatoris i furts

Es reforcen les plantilles de Mossos i Guàrdia Urbana a l'estiu, sobretot a la nit, i es crearan rutes segures a les zones d'oci

Virginia Arqué NuenoActualitzat

Les denúncies per delictes a la ciutat de Barcelona han augmentat un 40% respecte de l'any passat, quan encara hi havia restriccions per la pandèmia, però han baixat un 23%, en els primers cinc mesos d'aquest any en relació al mateix període del 2019, abans de la irrupció de la covid.

No totes les denúncies han baixat respecte al període prepandèmia: han disminuït les de furts i robatoris --els delictes que més es denuncien-- però han crescut, i molt, les presentades per víctimes d'agressions i abusos sexuals.

Per això el consistori ha anunciat un reforç al pla contra les violències sexuals i agressions masclistes a la ciutat.

 

Rutes segures per a les dones i més personal en alerta

Els mesos d'estiu es reforçaran les plantilles de Mossos i Guàrdia Urbana als carrers de la ciutat i s'establiran rutes segures des de les zones d'oci fins a les parades de transport públic més properes.

També s'ha demanat la col·laboració de cambrers, porters de discoteques i taxistes, perquè denunciïn qualsevol delicte masclista que detectin i ajudin les víctimes.

A Barcelona, aquest últim any s'han produït almenys un centenar de violacions per submissió química, i gairebé 300 agressions sexuals amb aquest mètode en l'últim any i mig a tot Catalunya.

Les dades les ha fet públiques aquest dijous l'Ajuntament de Barcelona, després de la reunió de la Junta Local de Seguretat en què han participat l'alcaldessa, Ada Colau, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, els responsables dels diferents cossos policials i els representants de la judicatura i la Fiscalia.

A dia d'avui, es resolen 3 de cada 4 delictes sexuals que es denuncien. A partir del setembre les denúncies també es podran posar a les comissaries de la Guàrdia Urbana.

Es crearan rutes segures a la nit de les zones d'oci al transport públic (CCMA)

Menys furts que fa 3 anys

De gener a maig d'aquest any s'han registrat 73.184 denúncies a la ciutat de Barcelona, un 23% menys que en el mateix període del 2019. La majoria són delictes contra el patrimoni (un 88,2%, bàsicament furts, estafes i robatoris), que han baixat un 26,8%. 

Un 6,2% són delictes contra les persones (lesions, maltractaments, violències sexuals i de gènere, agressions sexuals i abusos sexuals), que han pujat, en total, un 15,6%. Dins d'aquest grup, el que més ha pujat són les agressions sexuals (un 31%) i els abusos sexuals (un 11%).

Els delictes contra la salut pública són els que més s'han disparat en els últims tres anys, un 46,7%, coincidint amb un increment en els operatius policials que lluiten contra el tràfic de drogues, sobretot la marihuana.

La meitat de les denúncies que es presenten a les comissaries són per furts, que han caigut un 38% en un període en què ha començat a recuperar-se el turisme, les principals víctimes dels lladres als carrers.

També han baixat els robatoris amb violència o intimidació a la via pública, que s'han reduït un 17,5, i les estrebades, en un 10,48%. Tot i així, de robatoris amb violència als carrers n'hi ha hagut més de quatre mil en només cinc mesos i s'han detingut 744 persones per aquests delictes.

El que més es roba són telèfons mòbils, bosses de mà, rellotges i joies. Entre les víctimes, un 10% són menors d'edat i un 9% més grans de 65 anys.

Les estafes, que també s'han reduït, són el segon delicte més denunciat. El 90% es produeixen a través de les xarxes socials i va ser l'any 2020, durant el confinament, quan més van créixer, coincidint amb l'augment de compres de tot tipus per internet.


Reincidents detinguts cada 10 dies

De gener a maig s'han fet més de 8.500 detencions i gairebé 20.000 persones estan investigades com a presumptes autors de diversos delictes. La resolució de les denúncies també ha augmentat, en part, gràcies al Pla Tremall contra els lladres reincidents.

Mossos i Guàrdia Urbana han detectat unes 150 persones catalogades com a reincidents que operen habitualment a la ciutat, i n'han detingut un centenar.

Els 5 reincidents més actius han estat detinguts 55 vegades en aquests cinc mesos --alguns, 17 cops-- i tots sols acumulen 125 antecedents.

Alguns ja són a la presó, com el lladre que va atacar un turista a Via Laietana per robar-li el rellotge i que es va fer viral, però la majoria tornen a sortir, a l'espera de judici. Una espera que es pot allargar mesos.


Per mirar d'escurçar els processos s'ha posat en marxa, aquest mes de juliol, un segon jutjat de delictes lleus, en previsió que els furts augmentin aquest estiu amb l'arribada de turistes.

Reunió de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, aquest dijous

Els reptes de l'estiu

La lluita contra la reincidència i contra les violències sexuals són dos dels grans reptes del consistori en seguretat aquest estiu, que es preveu complicat pel retorn del turisme a nivells prepandèmia.

Per això es mobilitzaran més efectius que els darrers anys, segons ha confirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena:

"Estem davant d'un estiu que serà complicat necessàriament, però ens agafarà de cara i més ben preparats que el 2019, perquè som més i els cossos de seguretat en saben encara més."


La plantilla de Mossos es reforçarà en 65 efectius de les unitats de Seguretat Ciutadana i dos equips de la Brimo a les nits, en total, gairebé 3.000 agents, un 9% més que fa 3 anys. 

La Guàrdia Urbana disposarà de 1.000 efectius de mitjana al dia, un 12% més d'efectius que l'any passat, un percentatge que arriba al 39% en el torn de nit.

 

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut