Madrid

Corbacho limitarà dràsticament la contractació d'estrangers en origen el 2009

La contractació d'estrangers en origen es reduirà de manera dràstica l'any 2009, fins al punt que "s'acostarà a zero", segons ha anunciat el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho. Després d'encapçalar la reunió de la comissió del Diàleg Social, amb sindicats i patronals, Corbacho ha explicat que la xifra quedarà molt lluny de la d'altres anys, perquè "no sembla raonable" recórrer a treballadors estrangers quan a tot l'Estat hi ha 2,5 milions de persones a l'atur. L'any passat hi va haver més de 200.000 contractes en origen.

Actualitzat
El ministre de Treball ha confirmat que presentarà al Consell de Ministres un catàleg de contractació en origen "que no serà tan generós ni tan ampli" com el d'aquest any. El mateix Celestino Corbacho ha confirmat que, entre el gener i el juliol d'aquest any, s'han contractat 88.180 estrangers en origen. En el conjunt de l'any passat, la xifra va superar els 200.000 contractes.

L'objectiu, per tant, és fomentar la contractació de les persones que han engrossit les llistes de l'atur, una situació en què, segons les dades de l'agost, es troben ara mateix 2,5 milions de persones, més de 300.000 de les quals a Catalunya.

Corbacho ha defensat que "les persones que s'hagin de contractar en l'economia espanyola" es vagin a buscar "en els 2,5 milions d'aturats que registra Espanya".

Tot i això, el ministre ha admès que hi ha excepcions, com les contractacions especialitzades o les incloses als convenis internacionals que hi ha subscrits o que es firmin en el futur.

Respecte al contingut específic de la reunió del Diàleg Social, que Corbacho ha desvinculat de l'anunci, el titular de Treball s'ha compromès a revisar "tots els plans d'ocupació" per frenar l'impacte de la crisi econòmica.

Crítiques i dubtes de les associacions d'immigrants

Entitats com l'Associació Solidaritat i Integració d'Immigrants han considerat que l'anunci de Treball "incrementarà la immigració il·legal, perquè la gent que espera accedir a un contracte buscarà un altre camí per entrar a Espanya". Aquesta és l'opinió del president de l'associació, Hassam Arabi.

Des de l'Associació Hispanoequatoriana Ruminaui consideren que l'impacte serà inferior, perquè "tampoc s'ha portat tanta gent a treballar a Espanya". A més, posen en dubte que la gent que hi ha a l'atur vulgui ocupar els llocs de treball que es cobreixen amb la contractació en origen.
Anar al contingut