Confinen unes hores el polígon de Constantí i desvien un vol pel foc en una nau amb sofre

L'incendi a l'empresa AFEPASA, que produeix sofre per a l'agricultura, ja està extingit i Protecció Civil ha desactivat l'alerta del Plaseqta i l'ha deixat en prealerta

RedaccióActualitzat

Ja ha quedat extingit l'incendi a la planta de l'empresa Azufrera y Fertilizantes Pallarès (AFEPASA) de Constantí, que aquest dilluns ha obligat a activar en fase d'emergència el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic, el Plaseqta.

Un cop apagat el foc i revisada la zona, Protecció Civil ha desactivat l'alerta del Plaseqta i l'ha deixat en prealerta. També s'han retirat tots els vehicles desplegats al polígon.

Els bombers s'han retirat de la zona a les 2 de la matinada, en comprovar que el material cremat ja estava fred, però no han donat per extingit l'incendi fins aquest dimarts, després de nous controls tèrmics i de qualitat ambiental.

L'incendi va afectar sofre utilitzat en el procés de producció de la planta i es va estendre a una zona de palets dins la nau. Els bombers han penjat a Twitter algunes imatges de l'incendi i han explicat com han aconseguit sufocar les flames amb l'ajuda de retroexcavadores:

El foc va obligar a activar, aquest dilluns, dues sirenes a la zona del polígon d'aquesta població i Interior va demanar que les persones que sentien el soroll d'avís es confinessin.

Prop de la una de la matinada, Protecció Civil va aixecar el confinament i el Plaseqta es va rebaixar d'emergència a fase d'alerta:


Hores abans s'havia desconfinat bona part del polígon de Constantí (a partir del carrer de Dinamarca cap a l'est) i tothom va poder sortir de la zona, sempre desplaçant-se en direcció cap al nucli del poble.

També s'ha desconfinat l'aeroport de Reus i la zona dels termes municipals de Reus i Constantí compresa entre l'aeroport, la TV-7211 i la C-14, que s'havia tancat després d'un canvi en la direcció del vent. Aquesta és una zona industrial (NIRSA) i amb alguns masos.

A més a més, s'ha hagut de desviar un vol de Ryanair Dublín-Reus que arribava a les 20.05, que finalment ha aterrat a l'aeroport del Prat.

El SEM ha informat de dues persones afectades per l'incendi: una de lleu, traslladada a l'Hospital Joan XXIII i que ja té l'alta, i una altra a qui s'ha donat l'alta in situ. Es tracta de dos policies municipals de Constantí.

L'incident ha provocat talls de trànsit en carreteres, que ja s'han reobert, i també en la circulació de trens de mercaderies entre Reus i Constantí.

L'empresa afectada és líder mundial en la producció de sofre per a l'agricultura. Protecció Civil ha confirmat que al magatzem afectat hi havia aquest producte, que en cremar pot generar diòxid de sofre.

Segons els bombers, la indústria està distribuïda en 3 naus i el foc ha afectat, principalment, sacs d'aquest producte.

A la zona s'hi han desplaçat efectius del Sistema d'Emergències Mèdiques i 28 dotacions dels bombers. El telèfon 112 ha rebut més d'un centenar de trucades, la gran majoria per demanar informació.


No ha afectat la salut, segons l'empresa

L'empresa assegura que el foc no ha provocat "cap afectació a la salut pública". Els fets s'han produït poc després d'un quart de tres de la tarda, quan un foc elèctric ha provocat una deflagració a la part de la fàbrica i el posterior incendi a les instal·lacions on es tracta el sofre.

El foc ha generat una columna de fum fosc "que s'ha dissolt a l'atmosfera sense cap mena de perill", assegura l'empresa en un comunicat.

AFEPASA "lamenta l'incident i l'alarma generada" i assegura que "segueix tots els protocols de seguretat del sector". L'empresa diu que no hi ha hagut danys personals, però el SEM ha atès dos ferits lleus.

Els Mossos i la policia local s'han encarregat d'impedir l'accés al polígon (ACN/Mar Rovira)

Des d'AFEPASA asseguren que equips propis de l'empresa han fet les primeres "tasques de contenció" abans de l'arribada dels Bombers de la Generalitat i que el fum negre que s'ha vist després ha estat conseqüència del refredament de les cendres durant l'extinció.

 

 

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut