Protesta a la plaça de Sant Jaume de Barcelona (CCMA/Ferran Moreno)

Concentracions en protesta per la detenció de Puigdemont

La convocatòria de l'Associació de Municipis per la Independència s'ha fet davant dels ajuntaments de tot Catalunya

Actualitzat

Aquest divendres s'han fet concentracions davant dels ajuntaments i places de tot Catalunya, convocades per l'Associació de Municipis per la Independència, l'AMI, en protesta contra la detenció de l'expresident Carles Puigdemont, que ja ha quedat en llibertat.

També hi han donat suport l'Associació Catalana de Municipis, Òmnium i l'ANC, entre altres entitats.

Enmig de crits d'"independència", a la plaça de Sant Jaume el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha dit que aquesta detenció "marca un abans i un després en aquest nou període", i ha afegit que defensen que cal negociar, "però si hi ha una voluntat de negociar per part de l'Estat espanyol".

A la plaça de Sant Jaume, gairebé plena de manifestants, s'hi han afegit un grup d'un centenar de persones convocades pels CDR als Jardinets de Gràcia i un altre de semblant convocat per l'esquerra independentista a la plaça Urquinaona.

Els CDR han convocat la concentració als Jardinets de Gràcia (CCMA/Anna Bonet)

Junqueras a Sant Vicenç dels Horts

A la concentració de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, que va ser vicepresident del govern Puigdemont, ha celebrat la posada en llibertat del president Puigdemont i ha dit que ha intercanviat amb ell algun missatge i ha criticat l'estratègia judicial del Tribunal Suprem.

"Un cop més, la justícia espanyola i el Tribunal Suprem en particular han tornat a demostrar la seva incapacitat d'entendre la veritable justícia. I ara no és ja només Alemanya, Bèlgica, el Regne Unit o Suïssa, sinó també Itàlia la que desautoritza l'estratègia judicial del Tribunal Suprem."

En aquest sentit, Junqueras ha dit que "qui sempre està fora de sintonia i està en contra del que marquen els principis dels drets des d'una perspectiva internacional i de respecte als drets fonamentals i humans, sempre, sempre, sempre és el Tribunal Suprem".

Manifestants a la plaça Sant Jaume de Barcelona (Reuters/Albert Gea)
Protesta a la plaça del Vi de Girona (CCMA)
Concentració a Tarragona, aquest vespre (CCMA)
Imatge de la plaça Major de Vic (ACN)
A les portes de l'Ajuntament d'Igualada també hi ha hagut concentració (ACN)

A Girona, unes 900 persones s'han concentrat a la plaça del Vi, amb crits de "Puigdemont president". A Lleida, s'han reunit unes 500 persones davant de la Paeria, a l'avinguda Francesc Macià, i a Tarragona més de 400 persones s'han concentrat a la plaça de la Font, davant l'ajuntament.


Talls a la Diagonal, al matí

Poc després de saber-se la detenció de Puigdemont a l'Alguer dijous a la nit, partits i entitats independentistes han convocat al matí una concentració davant del consolat italià a Barcelona, amb centenars de persones que han tallat l'avinguda Diagonal.

Ho ha convocat el Consell per la República, Òmnium i l'ANC, que han denunciat que "la detenció del president Puigdemont va en contra del dret europeu i, per tant, és il·legal".

La concentració s'havia de fer davant del consolat italià, al carrer d'Aribau sobre la Diagonal, però els Mossos han acordonat la seu diplomàtica. Al final, la Diagonal ha quedat tallada entre la plaça de Francesc Macià i el carrer de Balmes i en alguns moments també ha afectat la Travessera de Gràcia.


Altres mobilitzacions

Diumenge al migdia, l'ANC ha convocat una manifestació a la plaça Catalunya de Barcelona, amb el lema "Plantem cara a l'Estat espanyol. Mobilització i més mobilització!". El Consell per la República hi ha donat suport.

Fora de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana ha convocat protestes aquest divendres a diverses ciutats europees com Londres, Luxemburg i Brussel·les, així com a Perpinyà i Tolosa de Llenguadoc.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont
Anar al contingut