La concentració ha tallat la Diagonal de Barcelona entre la plaça Francesc Macià i el carrer Balmes (Reuters/Albert Gea)

Centenars de persones es manifesten a Barcelona contra la detenció de Puigdemont

La concentració l'ha convocada per Òmnium, l'ANC i el Consell per la República, que consideren "il·legal" la detenció de l'expresident i n'exigeixen l'alliberament

RedaccióActualitzat

Centenars de persones han tallat des de les nou del matí l'avinguda Diagonal de Barcelona a la cantonada amb el carrer d'Aribau. S'hi han concentrat per protestar contra la detenció de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l'Alguer aquest dijous a la nit.

La Guàrdia Urbana ha quantificat els assistents en mig miler.

Convocada pel Consell per la República, Òmnium i l'ANC per denunciar que "la detenció del president Puigdemont va en contra del dret europeu i, per tant, és il·legal", la concentració s'havia de fer davant del consolat italià, que és al carrer d'Aribau sobre la Diagonal.

Pancarta en italià que demana la llibertat de Puigdemont (Reuters/Albert Gea)

Cap a tres quarts de nou, però, els Mossos d'Esquadra han acordonat el consolat amb diverses furgonetes i han obligat les desenes de persones que ja s'hi concentraven a desplaçar-se cap a la Diagonal.

Els Mossos d'Esquadra han tallat el carrer d'Aribau entre la Diagonal i la Travessera de Gràcia (TV3)

El carrer d'Aribau ha quedat tallat al trànsit entre l'avinguda Diagonal i la Travessera de Gràcia, on també es concentren diverses persones.

Protesta de l'exregidor d'ERC Jordi Pesarrodona davant del cordó policial al carrer d'Aribau (EFE/Quique García)

Passat un quart d'onze, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha explicat que tant la Diagonal com la Travessera de Gràcia també han quedat tallades a l'altura del carrer Balmes.

Al final, la Diagonal ha quedat tallada entre la plaça de Francesc Macià i el carrer de Balmes.

A les nou els concentrats ja eren dos centenars, entre els quals la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. També diversos càrrecs electes i integrants de l'executiva d'ERC, com la vicepresidenta primera de la mesa del Parlament, Alba Vergés.

A primera hora de la tarda, l'assistència havia minvat molt.. 

Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Elisenda Paluzie conversen a la Diagonal de Barcelona

En declaracions al programa "Els Matins" de TV3, Borràs ha lamentat que la manifestació no es pugui fer davant del consolat italià i ha denunciat que algunes "companyes diputades n'han estat expulsades dient-los que si no marxaven serien identificades, i això és inadmissible, un fet greu".

Cuixart, per la seva banda, ha valorat que la detenció d'un "president legítim" i "eurodiputat" és "una vergonya de dimensions descomunals".

Sànchez considera que "una vegada més el Tribunal Suprem ha enganyat la justícia europea".

Pancarta amb el lema 'Puigdemont, el nostre president', cridat a la manifestació (Reuters/Albert Gea)

Paluzie ha parlat "d'un episodi més de persecució política de l'independentisme i d'acarnissament de l'estat espanyol amb Carles Puigdemont".

Des de la CUP, Carles Riera ha parlat de "conflicte internacional" i també de "despropòsit polític" avalat pel govern espanyol.


Concentració a Girona

A Girona també s'hi ha fet una concentració, aquest migdia, per demanar l'alliberament de l'expresident de la Generalitat.

Concentració a Girona, davant la seu de la Generalitat (ACN/Gemma Tubert)

Convocats per Girona Vota, que aglutina partits i entitats independentistes de la ciutat, mig miler de persones s'han aplegat davant la delegació de la Generalitat. Entre els assistents, molts càrrecs electes i representats d'entitats que han coincidit a demanar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació.


Protesta davant del Parlament Europeu

Les protestes contra la detenció de Puigdemont han arribat fins a Brussel·les, on aquest migdia una trentena de persones s'han concentrat a les portes del Parlament Europeu convocades per l'ANC.

Protesta davant del Parlament Europeu per demanar la llibertat de Puigdemont (EFE/Olivier Hoslet)

Entre els assistents hi havia l'eurodiputat Toni Comín.


Concentració a Sardenya

Les mobilitzacions de suport a Puigdemont i per demanar la seva posada en llibertat també han tingut lloc a l'illa de Sardenya, on l'han detingut.

Protesta a l'Alguer contra la detenció de l'expresident Puigdemont EFE/Gian Mario Sias

Aquest matí, desenes de persones, convocades per l'independentisme sard, s'han concentrat a l'exterior del tribunal de Sàsser, a l'Alguer, davant del qual l'expresident de la Generalitat ha de comparèixer. 

En declaracioins a l'agència EFE, el portaveu del grup Indipendentzia Repubblica de Sardinia (IRS), Simone Maulu, ha demanat que "el Parlament Europeu s'activi per reactivar la immunitat als europarlamentaris catalans".

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés català
Anar al contingut