Un nen rep la vacuna el 6 novembre als Estats Units
Un nen rep la vacuna el 6 novembre als Estats Units (Reuters/Evelyn Hockstein)

Com serà la vacunació per a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys: tot el que cal saber

On es pot demanar cita prèvia? Quina vacuna rebran? Quantes dosis se'ls administraran? Responem les preguntes més habituals

Paula Florit GomilaActualitzat

La vacunació contra la covid de nens i nenes d'entre 5 i 11 anys a Catalunya començarà el 15 de desembre. Un cop avalada per Agència Europea de Medicaments i per la Comissió de Salut Pública, el Departament de Salut ha elaborat el pla de vacunació infantil en coordinació amb la resta de comunitats.

D'entrada, es rebran 234.000 dosis i se n'espera una segona remesa per a principis de gener. Segons Salut, són dosis suficients per vacunar ja amb una primera dosi tots els infants de Catalunya.

Responem les preguntes amb tot el que cal saber:

Quins infants es vacunaran primer?

Es podrà demanar cita prèvia per rebre la vacuna en tota la franja, des dels 5 fins als 11 anys. Finalment, s'ha descartat fer-ho de forma progressiva per ordre d'edat, amb la idea d'accelerar-ne el procés.

L'única prioritat la tindran els nens i nenes que formin part d'un grup de risc.

On puc demanar la cita prèvia?

Es podrà fer, a partir de la setmana que ve, a la web habilitada per Salut, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones de qui tingui el mòbil.

És el mateix mètode que ja es fa servir per a totes les altres franges d'edat obertes. Encara no està disponible per als nens d'entre 5 i 11 anys.

Introduint el CIP i la resta de dades personals que es demanen, es podrà demanar la cita en el punt de vacunació que es triï.

On es vacunaran els nens i nenes?

El pla preveu que les vacunes contra la covid en els infants d'entre 5 i 11 anys d'administri en els mateixos punts de vacunació que hi ha ara disponibles.

Salut habilitarà altres punts en Centres d'Atenció Primària amb línia pediàtrica i algun hospital. Tots estaran disponibles quan es demani la cita prèvia.

Es descarta l'opció de vacunar els nens i nenes a les escoles, per garantir que aniran acompanyats dels seus tutors legals. En cas que no sigui així, s'exigirà un consentiment informat, com es fa ara per als menors que reben la vacuna.

Els infants rebran una dosi adaptada de la vacuna de Pfizer
Els infants rebran una dosi adaptada de la vacuna de Pfizer (Reuters/Hannah Beier)

Quina vacuna rebran els infants?

Als infants d'entre 5 i 11 anys se'ls administrarà una dosi adaptada de la vacuna de BioNTech i Pfizer. A diferència dels adults, la dosi per als nens i nenes és de 10 micrograms, un terç de la que es dona a les persones més grans de 12 anys, que és de 30 micrograms.

Quantes dosis es posaran als nens i nenes?

Els infants menors de 12 anys, com s'està fent en la resta de franges d'edat, rebran dues dosis en un interval de vuit setmanes.

Què passa si l'infant ja ha passat la malaltia?

Si el nen o nena ja ha estat malalt de covid i disposa d'un un test amb resultat positiu, se li administrarà una sola dosi passades entre dues o quatre setmanes des de la infecció o l'aparició dels símptomes.

I si l'infant fa els 12 anys entre la primera i la segona dosi?

En aquest cas se li posarà una primera dosi de la vacuna pediàtrica i, si passades les vuit setmanes la nena o el nen ha fet els 12 anys, se li posarà la vacuna per a adults.

Es recomana no esperar per demanar la cita a qui es trobi en aquesta situació. És a dir, no esperar que l'infant faci els 12 anys per vacunar-lo.

Com funciona la vacuna autoritzada contra la covid-19?

Conté una molècula anomenada ARN missatger (ARNm) amb instruccions per produir la proteïna espiga del coronavirus, que el virus necessita per entrar a les cèl·lules del cos.

Quan rebem la vacuna, algunes de les nostres cèl·lules llegiran aquestes instruccions i produiran temporalment aquesta proteïna.

D'aquesta manera, el sistema immunitari la reconeixerà com a estranya i produirà anticossos i activarà les anomenades cèl·lules T per atacar-la. Si entrem en contacte amb el virus, el cos es podrà defensar.

L'ARN missatger marxa del cos poc després de rebre la vacuna.

Els infants rebran dues dosis en un interval de vuit setmanes
Els infants rebran dues dosis en un interval de vuit setmanes (Reuters/Lisi Niesner)

Quins efectes secundaris pot tenir?

S'han descrit reaccions locals, com envermelliment i dolor a la zona on es punxa la vacuna i. en alguns casos, després de rebre la vacuna, cansament, febre o mal de cap, símptomes que se'n van en unes hores.

Als Estats Units ja s'han administrat prop de 5 milions de vacunes a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys i no s'han notificat efectes adversos greus.

Amb tot, la vacuna s'ha mostrat eficaç en més del 90% dels casos.

Per què s'hauria de vacunar els infants?

Tot i que les nenes i nens no acostumen a passar una malaltia greu quan s'infecten de coronavirus SARS-coV-2 (de fet, la meitat no en tenen símptomes), el risc que tinguin complicacions greus no és inexistent.

De tots els casos que hi ha hagut a l'estat en la cinquena onada de la pandèmia (ara ja som a la sisena), els nens i nenes d'entre 5 i 11 anys n'han representat el 6,6%.

Un 0,21% han necessitat ser ingressats a un hospital i el 0,02%, a l'UCI. Dins d'aquesta franja, un nen amb una malaltia greu de base va morir. Per tant, un 0,0001%.

A nivell global, vacunar els infants pot beneficiar grups de més risc que convisquin amb ells.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut