Un grup de ciclistes passa davant de la Sagrada Família durant els entrenaments (EFE/Alejandro Garcia)

Com esquivar els històrics talls de trànsit pel pas de la Vuelta per Barcelona aquest diumenge

La celebració de la prova comporta les afectacions al trànsit més importants de la història de la ciutat. Es recomana l'ús del metro per moure's pel centre

RedaccióActualitzat

La circulació per la ciutat de Barcelona ja és materialment impossible, perquè els carrers estan tancats per la Vuelta Ciclista. Les restriccions han començat aquest dissabte de matinada i el perímetre del recorregut està totalment delimitat des de les dues de la tarda fins que acabi la prova, cap a les nou de la nit. Comporta els talls de trànsit més importants que es recorden a la ciutat comtal.

El circuit de la prova recorre 14 quilòmetres pel centre de la ciutat. L'etapa de la contrarellotge per equips comença a les set de la tarda a la platja del Somorrostro per anar primer cap a Sant Martí i després cap a l'avinguda Reina Maria Cristina. Però els ciclistes han començat a ocupar la ciutat des de les dues, amb els entrenaments oficials.

És un cap de setmana molt complicat per moure's per Barcelona, coincidint amb les dues primeres etapes de la 78a volta ciclista a Espanya.  Es recomana l'ús del metro per moure's pel centre, sobretot aquest dissabte.

Molts carrers del centre de Barcelona quedaran tallats (CCMA)

El recorregut d'aquest dissabte

Platja del Somorrostro, c. Marina, pl. Voluntaris Olímpics, c. Marina, c. Ramon Turró, c. Sardenya, c. Pujades, p. Pujades, p. Lluís Companys, p. Sant Joan, c. Casp, c. Lepant, c. Sancho de Ávila, c. Badajoz, av. Diagonal, c. Cristóbal de Moura, c. Bac de Roda, rbla. Guipúscoa, c. Aragó, c. Lepant, c. Mallorca, c. Roger de Llúria, c. Rosselló, p. Gràcia, c. Aragó, c. Tarragona, pl. Espanya, av. Reina Maria Cristina.

Tal com anunciava aquesta setmana Albert Batlle, tinent d'alcalde de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, "l'afectació a la mobilitat serà importantíssima". De fet, des del consistori barceloní asseguren que no hi ha precedents d'una extensió tan àmplia de carrers completament tallats al trànsit i durant un horari tan prolongat.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana prioritzar l'ús del metro, que s'ha reforçat amb més trens en circulació en les línies properes al circuit durant la franja de la tarda i la nit, tant dissabte com diumenge.

L'Ajuntament recomana, a més, planificar amb antelació els desplaçaments i tenir en compte que la circulació en vehicle privat quedarà "absolutament interrompuda".


46 línies de bus afectades

Les restriccions per als autobusos han començat a partir de les 13.00 i s'allargaran fins a les 21.00 en gran part del centre de la ciutat.

Fins a 46 línies d'autobusos es veuran dràsticament afectades aquest dissabte. Són aquestes: D20, D40, D50, H8, H10, H12, H14, H16, V7, V9, V11, V13, V15, V17, V19, V21, V23, V25, V27, 6, 7, 13, 19, 22, 24, 33, 34, 39, 46, 47, 54, 59, 62, 63, 65, 67, 79, 91, 109, 115, 136, 141,150, 192 i les rutes blava i vermella del Barcelona Bus Turístic.

A més, es traslladen a la plaça de Cerdà els busos de TMB i línies interurbanes que tenen el seu punt habitual d'origen o final a la plaça d'Espanya.

Hi haurà panells informatius a les vies de proximitat en què es recordaran totes les afectacions i restriccions per entrar a la ciutat. Per arribar a la capital catalana es recomana agafar les Rondes.

Preparatius per a la Vuelta a la platja del Somorrostro de Barcelona (EFE/Alejandro García)

Aparcament prohibit

L'estacionament de vehicles queda prohibit en els 14 quilòmetres de ruta, inclosos trams del carrer de Sardenya, el passeig de Lluís Companys, el passeig de Sant Joan, la Diagonal, la rambla de Guipúscoa i el carrer d'Aragó, entre altres artèries principals de Barcelona.

No està previst que l'Ajuntament condicioni places d'aparcament alternatives.

També hi ha afectacions a la xarxa d'aparcaments BSM. Als pàrquings del Port Olímpic i del carrer de Badajoz dissabte no es podrà entrar ni sortir des de les 9.00 fins a les 21.00.

El BSM Marina Port veurà restringida l'entrada i sortida de vehicles per l'avinguda del Litoral. Tant dissabte com diumenge només es podrà accedir a l'aparcament de Rius i Taulet per l'accés del carrer de Lleida i la sortida es farà pel carrer de Mèxic.


78 passos de vianants

L'Ajuntament també ha habilitat un total de 78 passos "d'emergència" al llarg de l'itinerari de la primera etapa. Però només s'obriran per a casos "d'estricta necessitat" i tan sols es podran fer servir quan l'organització ho autoritzi. Estaran senyalitzats i hi haurà auxiliars que els controlaran.

A més, hi haurà un pont provisional per a vianants al carrer de Tarragona, a l'altura del carrer de Diputació, per sobre el circuit.

També, per creuar la plaça d'Espanya en qualsevol direcció s'hauran d'utilitzar els passadissos subterranis del metro, que exerciran de pont subterrani entre Creu Coberta, Tarragona, Gran Via, Paral·lel i Maria Cristina. Aquesta funció també l'assumirà l'intercanviador de Diagonal, per connectar les dues voreres del passeig de Gràcia a l'altura de la Diagonal.

Pel que fa al Bicing, hi haurà restriccions d'accés en set estacions de manera temporal, sobretot dissabte. Aquest dia es limitarà l'accés a parades del Bicing als carrers Marina, Pujades, Sancho de Ávila i Aragó.


Recorregut diumenge, 27 d'agost

El tram per on passarà la Vuelta a Barcelona, diumenge, es tallarà a partir de les 15.00 i fins a les 17.30, tot i que les primeres restriccions al trànsit començaran a les 10.00. A la zona de Montjuïc es preveu que els talls comencin a les 16.00.

Els ciclistes entraran a la capital catalana a través de l'Hospitalet de Llobregat, per la Gran Via, creuant la plaça d'Espanya.

Gran Via de les Corts Catalanes, pl. Espanya, av. Reina Maria Cristina, av. Francesc Ferrer i Guàrdia, c. Polvorí, túnel de la Foixarda, camí de la Foixarda, c. Foixarda, av. Montanyans, c. Mirador del Palau Nacional, p. Santa Madrona, av. Miramar, c. Torreforta, carretera de Montjuïc, c. Castell, p. Migdia, c. Foc, c. Jocs del 92, av. de l'Estadi.

Els carrers paral·lels a la Gran Via es mantindran oberts, així com també estaran operatius els accessos habituals als barris del Poble-sec i la Font de la Guatlla.

Tal com passa dissabte, diumenge tampoc es podrà aparcar a la zona del recorregut.


17 línies de bus afectades

D20, H12, H16, V5, 13, 46, 55, 65, 67, 68, 79, 94, 95, 109, 125, 150 i la ruta vermella del Barcelona Bus Turístic.

Les parades de l'avinguda de Maria Cristina, on acaben nombroses rutes d'autobús, es traslladaran a la plaça de Cerdà durant tota la jornada des de divendres a diumenge.

L'estació de metro d'Espanya (L1 L3), la més propera al trajecte final de l'etapa, es reforçarà amb més personal d'atenció i seguretat durant el pas de la prova esportiva, ja que s'espera que hi hagi més afluència d'usuaris.

L'aerobús mantindrà la seva ruta d'entrada a la ciutat, però canviarà la ruta de sortida.


Diumenge, l'etapa comença a Mataró

De cara a diumenge no s'esperen tantes afectacions a la ciutat. La segona etapa sortirà de Mataró a les 12.45 i anirà fins a Barcelona, on acabarà a la muntanya de Montjuïc entre les 16.30 i les 17.30.

L'Ajuntament de Mataró ha fet públic un comunicat amb la informació de la Vuelta al seu pas per la ciutat, indicant, també, les afectacions al trànsit.


Més etapes de la Vuelta a Catalunya

Dilluns 28 i dimarts 29, la Vuelta passarà per diverses poblacions catalanes, amb afectacions puntuals de trànsit. La informació del recorregut de les quatre etapes que es fan a Catalunya està detallada a la mateixa pàgina web de l'organització

 

ARXIVAT A:
La VueltaTrànsitMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut