Regidors del PSC, ERC i Barcelona en Comú al ple d'aquest divendres
Regidors del PSC, ERC i Barcelona en Comú al ple d'aquest divendres

Collboni se sotmetrà a una qüestió de confiança: el ple de Barcelona li tomba els pressupostos

La setmana vinent se celebrarà el ple per activar aquest mecanisme i podria tenir els comptes aprovats al maig si no surt cap candidat alternatiu

RedaccióActualitzat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat els pressupostos per al 2024 presentats pel govern de Jaume Collboni per 15 vots a favor i 26 en contra. L'Alcalde només ha obtingut el suport dels 10 regidors del PSC i els 5 d'ERC amb qui van arribar a un acord pels comptes. Un aval insuficient davant el "no" dels 11 regidors de TriasxBCN, els 9 de Barcelona en Comú, els 4 del PP i els 2 de Vox.

Després de la votació, l'alcalde de Barcelona ha anunciat que convocarà una qüestió de confiança per poder tenir els comptes aprovats el 2 de maig:

"Barcelona tindrà pressupostos a la primavera."


Aquest mecanisme es posarà en marxa el pròxim 27 de març, en un ple extraordinar en què es vincularà la qüestió de confiança als comptes de l'Ajuntament, que són de 3.800 milions d'euros.

Si en un mes no es presenta cap moció de censura amb candidat alternatiu a l'alcaldia, s'entendrà atorgada la confiança i els comptes quedaran aprovats. Aquesta moció requereix majoria absoluta, 21 regidors sobre 41, per poder prosperar. La probabilitat que l'oposició pugui presentar un candidat a l'alcaldia alternatiu en un mes és molt baixa.

Xavier Trias al seu escó, en el ple d'aquest divendres
Els 11 regidors de TriasxBCN han votat no als pressupostos del consistori per al 2024 (ACN/Blanca Blay)


No tenia garantida la majoria simple

L'alcalde de Barcelona no tenia garantida la majoria simple que necessitava per tirar endavant els comptes ja que els Comuns ja havien anunciat que no donarien suport als pressupostos de la ciutat, tal com han fet amb els de la Generalitat, si Collboni mantenia el "bloqueig a formar un govern majoritari d'esquerres".

L'alcalde ha agraït el suport d'ERC i ha carregat contra els comuns, a qui ha titllat d'irresponsables. "Mai havia vist tanta irresponsabilitat junta en poc temps", ha dit el batlle de Barcelona, que ha assegurat que l'actitud del grup de l'exalcaldessa Ada Colau "és un greu error" que només beneficia "la dreta i la ultradreta" i perjudica els ciutadans.

Una crítica a la qual s'ha sumat ERC. Elisenda Alemany ha assegurat que és un bon pressupost i ha recordat als comuns que en l'anterior mandat també va donar suport a pressupostos municipals sense exigir entrar al govern.

Regidors del PSC, ERC i Barcelona en Comú al ple d'aquest divendres
Regidors del PSC, ERC i Barcelona en Comú al ple d'aquest divendres (ACN/Blanca Blay)

Colau, per la seva banda, ha lamentat que Collboni no hagi arribat al ple amb una majoria pactada quan "ho tenia fàcil", ha dit, ja que tenia opcions de fer-ho tant amb el seu grup com amb el de Xavier Trias. I ha assegurat que al seu grup "no se'ls pot demanar més", després que permetessin la investidura de Jaume Collboni i la tramitació dels comptes. També que no pensen donar un "xec en blanc" a l'actual equip de govern sense saber les prioritats del mandat de Collboni i cap a on vol portar la ciutat.

TriasxBCN és el grup que més al·legacions ha presentat als comptes del consistori, amb més de 300 al·legacions registrades. El regidor d'aquest grup, Jaume Tremosa, ha assegurat que Collboni ha deixat passar el temps esperant que altres administracions aprovessin els seus comptes fins a trobar-se "més sol que fa deu mesos". Daniel Sirera, del PP, ha recriminat al PSC que no hagi variat substancialment el model de ciutat que va deixar Ada Colau.

 

ARXIVAT A:
Jaume Collboni Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut