La comissió d'economia extraordinària a l'Ajuntament de Barcelona en què s'ha aprovat tramitar els pressupostos (ACN/Blanca Blay)
Barcelona

Collboni tramita els pressupostos amb el vot d'ERC i BComú, que li exigeix entrar al govern

Els pressupostos municipals arribaran al ple del 22 de març per ser debatuts i votats definitivament

RedaccióActualitzat

El govern de Jaume Collboni ha superat el primer tràmit del pressupost gràcies al vot favorable d'ERC --amb qui el PSC ha arribat a un acord pressupostari-- i el de BComú, que aquest dilluns ja va anunciar que facilitaria la tramitació dels comptes.

El tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, ha defensat que és un bon projecte, un pressupost "responsable", i ha expressat el "compromís i la confiança" del pacte amb ERC.

Els republicans s'han mostrat satisfets amb l'acord i els Comuns han reiterat que faciliten la tramitació, però amb el condicionant de donar trenta dies a l'alcalde perquè formi un govern de coalició. Si no és així, han advertit, votaran "no" als comptes al ple de març.

Amb aquest tràmit, els pressupostos arribaran al ple del 22 de març per ser debatuts i, en principi, aprovats definitivament.

Perquè continués, calia que el tràmit fos aprovat amb majoria simple, és a dir, que el resultat fos més "sí" que "no". La votació s'ha fet en una comissió d'economia extraordinària després que Collboni anunciés la setmana passada que es portaria a tramitació el projecte.


Sintonia amb ERC...

En relació amb el pacte pressupostari escenificat aquest dilluns amb ERC, Valls ha destacat que darrere d'aquest també hi ha "intangibles" com "el compromís i la confiança", elements que s'han de "construir". En aquest sentit, ha assegurat que el pacte segellat amb els republicans comporta aquest compromís.

Per la seva banda, Esquerra també s'ha mostrat satisfeta amb l'acord. "Entenem que el que ens toca és posar tota la nostra capacitat al servei dels barcelonins i això vol dir arriscar, sortir de la zona de confort", ha dit el portaveu dels republicans Jordi Castellana.

El regidor ha reconegut que hi ha decisions que poden tenir efectes "negatius a curt termini a escala individual" però ha defensat l'aposta a favor d'uns pressupostos "expansius" i ha celebrat haver aconseguit "canviar de rumb" els inicis d'un govern socialista "conservador".


...i retrets PSC-BComú

A diferència de la sintonia entre PSC i ERC, els missatges creuats entre el govern i BComú han estat més marcats pels retrets. Valls ha indicat que aquesta demostració de "confiança" assolida amb ERC "probablement" no hi és amb BComú.

"Resulta complicat ser amic d'algú que només visualitza el seu model de ciutat", ha reblat referint-se al grup de Colau.

El tinent d'alcaldia d'Economia ho ha dit després que la portaveu dels Comuns a l'Ajuntament, Janet Sanz, hagi acusat el govern de Collboni "d'irresponsable". "Els donarem una oportunitat, la darrera, i permetrem la tramitació del pressupost del 2024, però no és fruit de la seva feina", ha sentenciat.

Sanz ha reiterat l'ultimàtum que ja va expressar aquest dilluns. Si en 30 dies no hi ha tripartit, no els aprovaran, i s'abocaria Collboni a una qüestió confiança per tirar endavant els pressupostos del 2024. 

"Els proposem negociar seriosament, que ens asseguem i començem a treballar en aquest acord, no a fer de comparses...", s'ha queixat la regidora, que ha assenyalat que els trobaran per negociar però no "per perdre el temps" ni ser "els socis petits".

Valls, però, ha replicat que el que ara s'està tramitant és el pressupost i ha preferit deslligar-ho de la formació d'un govern. "Si volen que es despleguin polítiques d'esquerres al ple del març tenen la segona volta i tenim 30 dies per complementar el pressupost", ha conclòs en resposta als Comuns.


Què han pactat ERC i el PSC?

Entre les mesures acordades per socialistes i republicans, hi ha un fons de 15 milions d'euros amb augments de pacificacions, i la recuperació dels fons d'infància 0-16 amb una dotació de 12 milions per a prestacions d'urgència social per a famílies amb infants de 0 a 16.

També hi ha un pla de retorn social de la Copa Amèrica que implicarà destinar 10 milions d'euros del recàrrec municipal de la taxa turística a inversions a la Barceloneta, 10 milions més per a la transformació de l'Eix Besòs o l'impuls d'un pla específic per als barris de muntanya.

També han pactat la creació de l'Oficina de la Llengua Catalana, un espai d'atenció a la ciutadania per fer del català llengua d'ús social generalitzat a la ciutat, amb 4 milions d'euros.

A banda, l'acord inclou el desenvolupament de la T-Cultura, una targeta per promoure el consum cultural en català a la ciutat, així com d'un pla de protecció del comerç de proximitat i del comerç emblemàtic i singular o mantenir l'espai on va ser executat Salvador Puig Antich.

En un altre punt, es comprometen a augmentar la inversió en habitatge per arribar a construir 1.000 pisos públics aquest any.


Trias, PP i Vox, en contra

Des de Trias per Barcelona, Ramon Tremosa ha vinculat la "doble negociació" dels pressupostos a l'Ajuntament i a la Generalitat i ha criticat l'acord dels republicans amb els socialistes.

"ERC té tot el dret a pactar amb qui vulgui, però això s'hauria de dir abans de les eleccions perquè, si no, es comet frau", ha apuntat. Tremosa també ha carregat contra Collboni: "Avui es descobreix que el PSC no ha tingut mai cap intenció de pactar amb Junts." Segons ha dit, hi ha hagut moltes converses, però no ha passat d'aquí.

Sobre el pressupost, ha subratllat que és pràcticament el mateix que es va presentar fa uns mesos i ha criticat que l'Ajuntament "continua paralitzat" amb un govern monocolor "incapaç de superar els greus errors de l'etapa anterior". Com a exemple, ha citat la reserva del 30% d'habitatge o els efectes de la limitació del preu del lloguer.

Aquí, Valls els ha reconegut la "voluntat" mostrada pel grup de Trias, però els ha retret que aturessin les converses. "Van decidir vostès posar-hi final. Vostès van prendre una decisió que jo considero que va ser un error", ha apuntat. Amb tot, el tinent d'alcaldia d'Economia ha acabat la intervenció dient que també compten amb Junts.

Per la seva banda, PP i Vox també han expressat els seus recels cap al pressupost.

ARXIVAT A:
ERCPSCAjuntament de Barcelona
Anar al contingut