Cessen la directora del CNI, Paz Esteban, esquitxada per l'espionatge amb Pegasus

És la primera decisió que pren Pedro Sánchez per la crisi de l'espionatge de Pegasus que afecta líders independentistes, però també membres del govern espanyol

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha decidit aquest dimarts destituir Paz Esteban com a directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, el CNI, per l'espionatge amb Pegasus a destacats sobiranistes catalans i també per l'escletxa de seguretat que suposa que s'hagi espiat membres del govern espanyol.

En el primer cas va ser el mateix CNI qui va espiar almenys 18 independentistes, i en el segon cas no van saber detectar que els estaven espiant, presumptament el Marroc.

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, i la de Defensa, Margarita Robles, han estat les encarregades d'explicar els motius de la destitució i anunciar el nom de la seva substituta, a més de les conclusions de l'informe demanat al Centre Criptològic Nacional, el CCN, sobre l'espionatge a ministres. El govern ha insistit que el cessament d'Esteban és insuficient i "no tanca el tema".

Esteban era directora del CNI des del gener del 2020, tot i que ja era al capdavant de facto des de feia mesos, des que va plegar el seu antecessor, Félix Sanz Roldán.

No tenia perfil polític, sinó tècnic. Res a veure amb alguns directors anteriors, de caire més polític. De fet, va entrar al Cesid, el nom anterior del CNI, el 1983, i hi havia fet carrera durant gairebé 40 anys.

Esteban va passar a primer pla dijous de la setmana passada, quan va comparèixer davant la comissió de secrets oficials del Congrés per donar explicacions sobre els espionatges.

Allà va admetre l'espionatge als 18 independentistes catalans, va afegir que ho havia fet amb autorització judicial, i també que el govern espanyol no n'havia estat informat.


L'ascens d'una analista del Cesid

Paz Esteban no era nova a la casa quan va accedir a la direcció. Llicenciada en Filosofia i Lletres, va ingressar a l'antic Cesid el 1983, època convulsa als serveis secrets espanyols per les escoltes il·legals al rei Joan Carles.

Durant la seva llarga trajectòria s'ha dedicat a elaborar informes sobre l'OTAN, el jihadisme i els atemptats de l'11M i l'11S, entre d'altres.

Paz Esteban en la seva arribada al Congrés dels Diputats
Paz Esteban en la seva arribada al Congrés dels Diputats (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez) (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

L'any 2017, però, la seva escalada al CNI s'accelera. Aquell any, l'any del referèndum de l'1 d'Octubre, es converteix en la número 2 del CNI, presidit llavors per Félix Sanz Roldán. És un moment en què els serveis d'intel·ligència espanyols centren bona part de la seva feina a investigar el procés independentista.

Durant aquests últims dos anys, Paz Esteban ha fet poques aparicions públiques, però en un congrés sobre ciberseguretat, celebrat al novembre del 2021, va fer unes declaracions que ara semblen premonitòries:

"Cuidin la seva identitat digital i cuidem tots les nostres dades."


Feijóo veu "injustificable" la destitució

El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo, ha afirmat que la destitució de la directora del CNI, Paz Esteban, és "injustificable" i ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'haver pres la decisió per acontentar els independentistes.

"Sánchez consuma l'esperpent i ofereix el cap de la directora del CNI als independentistes, debilitant un cop més l'Estat per buscar la seva supervivència", ha dit. Feijóo ha remarcat en una piulada aquest dimarts a Twitter que és una "autèntica afronta" a Espanya.

 

ARXIVAT A:
EspionatgeCatalangatePegasus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut