Cau la venda de llenya per les temperatures inusualment altes de l'hivern

La falta de fred rebaixa la venda de llenya habitual en aquestes dates per fer anar estufes i llars de foc, i se n'estan acumulant estocs

Més enllà de la sequera, una altra conseqüència del poc fred que està fent aquest hivern és la baixada de la venda de llenya. Les empreses que s'hi dediquen acumulen els estocs perquè els clients estan endarrerint la compra o en demanen menys.

Un exemple és l'empresa Llenyes Companys de Cervià de Ter. Aquests dies, al seu solar hi ha molta més fusta de la que seria habitual en aquest punt de la temporada. El propietari de l'empresa, en Joan Companys, calcula que aquest hivern en vendran un 40% menys de l'habitual.

Una situació que contrasta amb la de l'any passat, quan la pujada del preu del gas i l'electricitat va disparar la demanda de llenya. "En previsió del que va passar l'any passat, aquest any hem fet més compres, i ara ens trobem que tenim la llenya aquí al pati", es lamenta Companys.

Empreses familiars acumulen la llenya per la falta de vendes

La caiguda de la demanda, però, no ha fet baixar el preu de la llenya, que, tal com explica l'empresari, prové de neteges forestals i de la tala per fer franges de protecció als boscos de la zona:

"El cost de treure la llenya del bosc cada vegada és més alt, entre el gasoil i els sous del personal que fa les feines al bosc, que també s'ha apujat una mica."

També compten que sobrarà material en una altra empresa familiar, Llenyes Vilobí, que treballa sobretot extraient fusta a la zona de la Selva.

El propietari, Jordi Esgleyes, que dirigeix l'empresa juntament amb el seu fill, constata que alguns clients encara tenen llenya de l'any passat, que tampoc va ser gaire fred, i d'altres en demanen menys de l'habitual a causa de les temperatures inusualment altes:

"Sempre hi ha els previsors que la demanen al juliol o a l'agost, però ara, quan ha començat la temporada, ens diuen que no els en portem més de dues o tres tones, quan abans et demanaven el camió ple."

L'any passat, la pujada del preu del gas i l'electricitat va disparar la demanda de llenya

De totes maneres, els dos empresaris coincideixen: encara queda molt d'hivern, i confien que la demanda pugui remuntar. 

ARXIVAT A:
EnergiaCrisi climàticaConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut