Catalunya lidera la reducció de l'atur a Espanya i tanca l'any amb 45.000 parats menys

La radiografia més positiva d'aquest 2019 cal trobar-la en la creació d'ocupació i, especialment, en el quart trimestre

Pilar AbrilActualitzat

Catalunya tanca el 2019 amb 45.600 parats menys que l'any anterior, amb un total de 405.000 desocupats i una taxa d'atur del 10,45%, segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa, que publica l'INE.

Tot i que la reducció de l'atur s'alenteix, es tracta del percentatge de parats més baix des de finals del 2008. En el conjunt d'Espanya també cal remuntar-se fins a aquesta data per trobar un percentatge de parats més elevat que el 13,78% amb què acaba l'any.

L'any passat, el nombre de parats es va reduir en 112.400 persones, fins als 3.191.000 que hi ha en aquest moment.

La radiografia més positiva d'aquest 2019 cal trobar-la en la creació d'ocupació i, especialment, en el quart trimestre. En contra de les previsions, que apuntaven a una major desacceleració a Espanya, l'ocupació va augmentar en més de 92.000 persones entre l'octubre i el desembre, i en 402.000 en el conjunt de l'any, fregant, per tant, els 20 milions d'ocupats que hi havia abans de la crisi.

 

Els augments anuals més grans es donen en els serveis, tot i que també pugen l'agricultura i, en menor mesura, la construcció. La indústria puja en el còmput global de l'any, però al darrer trimestre ja registra menys ocupats que l'any anterior.

 

En el cas de Catalunya

Els expedients de regulació s'han accelerat en el sector durant l'últim semestre, i, ara, la indústria catalana ja dona feina a 9.000 treballadors menys que fa un any.

 

 

Pel que fa a la població activa, durant l'últim any s'ha incrementat a Espanya en dues-centes noranta mil persones i en unes 41.000 a Catalunya. Són, sobretot, persones de més de 45 anys i immigrants, tant dones com homes.

Pel que fa a la població autòctona, a Catalunya només puja l'activitat de les dones, mentre que baixa en el cas dels homes.
 

ARXIVAT A:
AturEconomia de butxaca
Anar al contingut