Catalunya i Espanya, de moment al marge del "punt crític" de la pandèmia a Europa

L'OMS afirma que el continent torna a ser "en l'epicentre" de la Covid-19 i demana als països que, per evitar una nova onada, no relaxin les restriccions

RedaccióActualitzat

Mentre que ara mateix la incidència de la pandèmia a Catalunya és força baixa i, de moment, no gaire preocupant, no es pot dir el mateix del conjunt de la Unió Europea.

La situació més greu és als països escandinaus i a l'Europa de l'est i central, mentre que França i Itàlia tenen un repunt de casos moderat i Espanya queda força al marge de la pujada.

Les dades actualitzades del Centre de Prevenció i Control de Malalties de la UE mostren sobre el mapa amb un codi de colors les regions amb índexs més alts d'infeccions:

 

Les úniques zones per sota de 75 casos per 100.000 habitants i del 4% de positius en les proves Covid-19, en verd, són les regions de la part oest d'Espanya i algunes regions d'Itàlia.

En canvi, Irlanda, Bèlgica, les repúbliques bàltiques, Àustria, Romania, Bulgària i altres països del sud-est de la UE tenen índexs altíssims.


"Punt crític" per a Europa

Per això l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha sortit aquest dijous a advertir que el continent està en "un punt crític" que pot portar a una nova onada de la pandèmia.

Ho ha afirmat des de Copenhaguen el director de l'OMS a Europa, Hans Kluge, que ha reclamat als països que, per evitar-la, no relaxin les restriccions:

"Les mesures han de ser proporcionals a cada situació epidemiològica; per això, amb el rebrot generalitzat de la Covid-19, demano a totes les autoritats sanitàries que reconsiderin detingudament relaxar o aixecar mesures just en aquest moment."

"Hem de ser prudents, actuar de pressa davant dels canvis i avançar-nos al virus."

 

Kluge s'ha queixat que 7 països hagin rebaixat les mesures restrictives en les últimes setmanes, mentre que ha elogiat els 23 que les han reforçat:

"Estem en un altre punt crític de rebrot, Europa torna està en l'epicentre de la pandèmia, allà on érem fa un any. La diferència és que avui en sabem més coses i podem actuar més."

El director de l'OMS a Europa ha dit que la pujada al continent és deguda a aquest relaxament de les mesures, i també a l'encara "insuficient" cobertura de les vacunes.

També ajuda el virus l'inici del curs escolar i la tornada a la feina presencial, a més de la difusió de la variant delta del coronavirus.

Personal mèdic tractant malalts de Covid-19 en un hospital provisional, aquest dimarts a Kakhovka, a Ucraïna (Reuters)

Poden morir 500.000 persones en 3 mesos

Segons els seus càlculs, als 53 països de la regió europea de l'OMS, que inclou Rússia i algunes repúbliques exsoviètiques de l'Àsia Central, podrien morir mig milió de persones en els pròxims 3 mesos.

Ha detallat que en aquesta gran àrea en un mes s'ha doblat el nombre d'infeccions, i la setmana passada hi va haver 24.000 morts i gairebé dos milions de casos.

El més preocupant d'aquestes xifres és que les infeccions estan augmentant sobretot entre la gent gran, amb un 75% de les morts per sobre dels 65 anys.

Una mare jove rep una vacuna de la Covid-19 amb el fill a coll, aquest dimarts a Berlin, a Alemanya (Reuters)

Rècord de contagis a Alemanya

I a Alemanya la situació també és força preocupant: aquest dimecres s'hi han registrat 34.000 contagis, una de les xifres diàries més altes de tota la pandèmia.

En aquest país tenen clar que la principal causa és que hi ha un terç de la població que no està vacunada, i ja parlen de l'"epidèmia dels no vacunats", que la festa de Tots Sants pot haver agreujat.

Un dels països que han tornat a implementar mesures són els Països Baixos, amb la mascareta una vegada més obligatòria als espais públics.

La situació a Catalunya

A Catalunya, mentrestant, amb una taxa de vacunació força més alta i amb un alt compliment de l'ús de la mascareta, també en àmbits en què no és obligatòria, com a l'aire lliure, la situació és força millor.

La incidència acumulada a 14 dies és relativament baixa, 53, i l'índex de rebrot és a 59, però l'índex Rt de velocitat de reproducció està per sobre d'1, en concret 1,16, una dada que ha de preocupar.

De moment, els experts diuen que caldrà esperar que passi tota la tardor i tot l'hivern per saber com es comportarà el coronavirus SARS-CoV-2 ja com a virus endèmic i estacional.


La nova "gran muralla" xinesa

I a l'altra punta de món, a la Xina, la pandèmia ja és gairebé un record del passat llunyà, però no les mesures per evitar-la, que hi estan ben presents, sobretot per a les persones que han d'entrar i sortir del país.

Ho explica el corresponsal a Pequín de TV3, Francesc Canals, en aquesta crònica en què detalla la "gran muralla" de tràmits, controls, quarantenes i proves Covid, fins a 10, que cal superar per poder finalment arribar a casa.

Un home amb el seu fill a coll i be, el setembre a Wuhan, a la Xina (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut